Líbiából menekülő hajótöröttek mentése vagy ultrabalosok NGO-s embercsempész akciója

Fülöp Ida

Videófelvételen a legújabb földközi-tengeri filantróp hadművelet Európa migránsokkal elárasztására.

A napokban újabb NGO-s hajó jelent meg a líbiai vizeken, és tegnap sikerült is felfedezniük néhány Líbiából Európába gumicsónakon igyekvő migránst felderítő kisgépük segítségével, akiket gyorsan fel is vettek a fedélzetükre a líbiai partoktól mintegy 40 mérföldre.

49 szubszaharai és bangladesi férfi menekült el ezúttal szerintük a líbiai állítólagos szörnyű táborokból, amelyet immár egyes baloldali olasz politikusok és propagandisták előszeretettel hasonlítanak a Holokauszt kínzóhelyeihez. Így az egész igencsak hamissá is válik, mivel Líbiába a migránsok maguktól mennek, de a humanitáriusok újból büszkén tudatták a népekkel, hogy a líbiai szörnyű pokolból szabadultak meg a klienseik.

Ezúttal egy olasz NGO, a Meditarrenee Saving Humans vetette bele magát a nagy filantrópiába a Mare Jonio hajójukkal, és útjukra elkísérte őket a La Repubblica baloldali olasz újság krónikása is. Így teljesen profi felvételek készültek az akcióról.  

A migránsok megtalálásának pillanatáról is készült videó, amely eredetileg a civil szervezet facebook és twitter oldalán jelent meg, majd azt később átvette az Agenzia Vista hírügynökség, és tőlük pedig az Il Giornale lap hírportálja is. A felvétel a youtube-on is megtalálható.

https://www.youtube.com/watch?v=C8P0MiuWGiw

A kamera teljesen tisztán megmutatta, hogy az égvilágon semmi baja nem volt a gumicsónakoknak, de az NGO és süllyedő csónakokról és életveszélyben lévő emberekről beszélt. Legutóbb a Sea Watch NGO "mentéséről" is készült hasonló felvétel, amely azonban igen hamar el is tűnt minden hivatalos fórumról, miután sokan észrevételezték, hogy maga a felvétel bizonyítja azt, hogy az égvilágon semmiféle veszélyben nem voltak a gumicsónakok utasai.

A képen: A Mare Jonio NGO-s hajóra várakozó migránsok

Elképzelhető, hogy ez is hasonló módon jár majd, mivel a Meditarrenee twitter oldalán már maga a videó nem nyitható meg. A hozzászólók többsége nem igen örült az újabb hívatlan vendégeknek, és többen is embercsempészettel vádolták a szervezetet.

Ez utóbbi álláspontot képviseli Matteo Salvini belügyminiszter is, és reményét fejezte ki, hogy hamar börtönbe kerülnek a felelősök. A filantrópok újból a római koordinációs központ utasítása ellenére vették fel a fel a bevándorlókat a fedélzetükre, mint már annyiszor, Most még az olasz Pénzügyőrség felszólítására sem álltak meg a hajójukkal, és 2 és 3 méteres hullámok miatt életveszély helyzetre hivatkozva engedély nélkül léptek be az olasz felségterületre.  

A civilek "misszióját" nem más, mint a hírhedt ultrabalos Luca Casarini vezette. Így az olasz Belügyminisztériumban csak "úszó közösségi központnak" nevezik a Mare Jonio hajót. Casarinit 2016-ban 3 hónapos házi fogságra ítélte a palermói bíróság illegális lakásfoglalás miatt, amely ezeknek a szervezeteknek az egyik kedvenc tevékenysége.   

A képen: A Mare Jonio legénysége, középen balra Luca Casarini

Az összes baloldali párt Casariniék mellé állt, és azt követelik, hogy minél előbb engedje a kormány partra szállni a migránsokat. Maga az NGO szóvivője is tudatta, hogy ők nem csupán egy közösségi központ hanem sokan állnak mellettük. 

Alessandra Sciurba azt is kijelentette, hogy ők nem tartják érvényesnek a belügyminiszter rendelkezését, mivel az nem felel meg a nemzetközi törvényeknek, és azonnali partraszállást követelnek. Most éppen Lampedusa kikötőjénél dekkol a hajó, de kikötésre még nem kaptak engedélyt.

A bevándorláspártiak már hosszú hónapok óta jogi vitában is állnak az olasz kormánnyal a politikai mellett. Ennek eredményeként született meg a Salvini elleni Diciotti hajós per is, mivel a migrációpárti jogászok mindenáron az ENSZ Globális Paktuma előírásit szeretnék a bírói gyakorlatban mérvadóként bevezetni teljesen eltüntetve a nemzeti határok védelmének a leghalványabb lehetőségét is.

Sokak szerint nem véletlen, hogy a Meditarrenne NGO is a Salvini ügyében a napokban esedékes szenátusi szavazás idejére időzítette ezen megmozdulását. Ezzel is nyomást akarnak gyakorolni a politikusokra. Az olasz parlament szenátorainak nem kevesebbről kell dönteniük mint arról, hogy a belügyminiszter tavaly nyáron az olasz belbiztonság érdekében cselekedett-e, amikor nem engedte napokig partra szállni a migránsokat a parti őrség hajójáról, vagy nem.

Matteo Salvini valójában ez utóbbi tettével megtörte az olasz parti őrség több éves gyakorlatát, amikor is a baloldali kormányok ideje alatt tömegével szállították be az olasz állami hajók a migránsokat az NGO-s hajók közreműködésével Olaszországba. A kisebb civil hajók mentek be a líbiai vizekre, és adták át a bevándorlókat vagy az EU-s vagy az olasz állami hajóknak, illetve nagyobb civil hajóknak, aki szintén minden akadály nélkül jártak ki-be az olasz kikötőkbe.

Ha esetleg a szenátus Matteo Salvini ellen dönt, és megvonják tőle a mentelmi jogát, akkor a belügyminiszter olyan bírók kezére kerülhet, akik ennek az esetleges eljárásnak a keretében járatnák be az EU-s bírói gyakorlatban a migrációpárti erőknek megfelelő nemzetközi jogszabályokat a nemzeti törvények felett állóknak tekintve azokat.

Erről a jogi és politikai összecsapásról szól a Mare Jonio civil hajó mostani esete is.

Források.

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/tutte-violazioni-ong-cos-portano-clandestini-italia-1665456.html

https://twitter.com/RescueMed/status/1107729458260295680

http://www.ilgiornale.it/video/politica/ong-mediterranea-salva-49-migranti-largo-libia-video-dei-1665390.html

https://www.youtube.com/watch?v=C8P0MiuWGiw

https://www.huffingtonpost.it/2019/03/19/la-voce-della-mare-jonio-la-direttiva-di-salvini-non-vale-e-subordinata-a-legge-e-convenzioni-internazionali_a_23695472/?utm_hp_ref=it-homepage

https://palermo.repubblica.it/cronaca/2016/06/14/news/casarini_ai_domiciliari_appello_per_affidarlo_ai_servizi_sociali-142024851/

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13441853/ong-mediterranea-repubblica-prima-pagina-aprite-porti-giorgio-ruta-bordo-mare-ionio.html

https://multikultifigyelo.blogstar.hu/./pages/multikultifigyelo/contents/blog/70399/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?