Líbiából hazatért nyugat-afrikai rapper a dalaival küzd az illegális migráció ellen

Fülöp Ida

Abdul vissztérése után az olasz Mani Tese olasz NGO segítségével boldogul a hazájában.

Az árván maradt gambiai fiú 2016-ban 24 évesen döntött úgy, hogy Olaszországba megy dolgozni egy barátja példája nyomán. Három hónap alatt jutott el Líbiába. Előtte Szenegálban, Malin, Burkina Fasoban és Nigerben tartózkodott rövidebb ideig. Líbiában őt is börtönbe zárták, és kínzásokat élt át. Majd amikor egyik útitársa mellette halt meg, elhatározta, hogy hazatér. 

Amint kiszabadult a börtönből Niger felé vette az irányt, ahonnan az ENSZ migrációs szervezete segítségével jutott vissza Nyugat-Afrikába, Guinea Bissauba. Itt az olasz Mani Tese civil szervezet "Hazatérés" programja keretében vett részt informatikai és varró tanfolyamon.

A képen: a nyugat-afrikai rapper Abdul /Felirat az illegális elleni dalából: "Én is tanúja voltam ennek a történetnek, soha ne indulj útnak illegális migránsként"/ 

A Mani Tese NGO évek óta küzd az embercsempészet és a rabszolgamunka ellen. Guinea Bissauban Gabu és Bafata városok körzetében tevékenykedik különböző, a helyiek jobb megélhetését elősegítő programokkal . Többek között a földművelésben is segíti az afrikaiakat olyan új, számukra ismeretlen növények termesztését is meghonosítva, mint a paradicsom és padlizsán. 

Az olasz civil szervezet már 2 dalfesztivált is szervezett Gabuban 2017-ben és 2018-ban. Abdul ezen vett részt az egyik dalával, amelyben arra buzdítja az afrikai fiatalokat a saját fájdalmas tapasztalatai nyomán, hogy ne induljanak útnak illegális módon Európába, hanem higgyenek magukban, és hazájukban teremtsék meg a jövőjüket.

Az ENSZ és az olasz civil szervezet azonban Abdult, aki Bigs Lions művésznevet választotta magának, arra is "használja" egy másik videóban, hogy univerzális testvériség és keveredési eszméket hirdessen. De már az is önmagában üdítő, hogy az afrikai fiú végül hazatalált, és a saját közegében boldogan énekel. Így még ezek a gondolatok is valahogy más értelmet nyernek tekintve, hogy ezzel a saját országa 27 etnikai csoportjának is békeüzenetet küld.

Maga a dal is szokatlanul dallamos a mai "slágerekhez" képest, valamint az egész klip is rendkívül életteli és természetes. Így habár ez a kezdeményezés is mutat erős ideológiai befolyást, de mindenképpen fényévekre van a világa az Európában koldusként vagy drogdílerként működő afrikai bevándorlókétól, és megmutatja, hogy Afrikában is lehet kedvező életkörülményeket teremteni.

Források:

https://voxnews.info/2019/08/06/non-emigrate-si-sta-meglio-in-africa-lex-clandestino-cantante-convince-gli-africani-a-non-partire/

https://www.corriere.it/buone-notizie/19_agosto_05/non-emigrate-profugo-cantante-che-convince-africani-non-partire-8a49652c-b757-11e9-8f09-1144c9db96f4.shtml

https://dakar.aics.gov.it/2019/5162/

https://www.youtube.com/watch?v=zPkXggnGEJ8

https://multikultifigyelo.blogstar.hu/./pages/multikultifigyelo/contents/blog/82568/pics/lead_800x600.jpg
ENSZ nigeri migrációs tábora,Guinea Bissau,Mani Tese NGO,nyugat-afrikai rapper,önkéntes hazatérési program
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?