BBC: afrikai migráció finanszírozása rokonoktól lopott pénzből

Fülöp Ida

A sierra leonei Fatmata a nagynénjétől elcsent 2600 dollárnyi értékű helyi pénzből indult útnak. 

A magyar jobboldali médiában, valamint a köztudatban széleskörűen elterjedt nézet az, hogy a migránsoknak nincs pénzük, mivel tényleg annyira szegények, és bizonyára "filantróp" szervezetektől kapják a pénzt az embercsempészek megfizetésére az Európába jutáshoz. Az olaszországi sajtóban azonban ilyen narratívának a leghalványabb nyoma sincsen.

Igazából már önmagában is nehezen kutatható és elbeszélhető témáról van szó, mivel a bevándorláspártiak egyik fő érve az, hogy a migránsok ínség, éhezés, háborúk és üldöztetés elől menekülnek el az országaikból. Így már valahol eleve tabunak számít azt feszegetni, hogy miből is vannak dollár ezreik az embercsempészek megfizetésére. Ezt a témát a migráció támogatói szerint illendőbb inkább balladai homályba burkolózva hagyni, és kizárólag a bevándorlók szenvedéseit hangsúlyozva szánalmat kelteni irántuk az EU lakosságában.

Az olasz közéletben is a fenti bevándorláspárti narratíva volt a mérvadó hosszú éveken át, amíg 2017-ben meg nem jelent Anna Bono Afrika-szakértő "Migranti!? Migranti!? Migranti!? (magyarul Migránsok!? Migránsok!? Migránsok!?) című könyve. A könyvről a teljes olasz jobboldali sajtó beszámolt, és ez alapjaiban alakította át az ottani közgondolkodást. Végre nyíltan és tabuk nélkül elkezdhettek beszélni arról például, hogy miért is többnyire életerős fiatal férfi érkezik Afrikából, Dél-Ázsiából és a Közel-Keletről, és kiderült az is, hogy honnan is van erre pénzük.

A szerző rámutatott a könyvében arra, hogy valójában az afrikai módosabb réteg jön el Európába, azaz az afrikai középosztály, hogy aztán itt még nagyobb jólétre tegyenek szert. A szakértő felfedi a migráció mögött álló hamis propagandát is az írásában, amely azt sugallja az afrikai fiataloknak, hogy csupán már Európába bejutva csodás élet vár rájuk. Bono nem rejti véka alá azt sem, hogy nem olyan gazdagok ezek az afrikaiak, mint nálunk a középosztály, de nem is nélkülöznek, így igazából nincs okuk az életüket is kockára tenni az illegális migrációval.

A könyv írója szavait számos az interneten fellelhető személyes történet is alátámasztja, melyekben egyáltalán nem a bevándorlók afrikai élete a megrázó, hanem az hogy hogyan hagynak ott akár még jó állásokat is azért, hogy végül vagy az életüket veszítsék út közben, vagy Európában aztán igazán rossz körülmények közé kerülve tengessék az életüket. 

A könyvén túl Anna Bono rendszeresen ír rendkívül érdekes cikkeket az afrikai helyzetről és migrációról a "La Nuova Bussola Quotidiana" konzervatív katolikus hírportálba. A napokban a Bbc egyik riportjára hívta fel a figyelmet az egyik írásában, amelyben a riporter a Sierra Leonéba az ENSZ programja keretében visszatért migránsok helyzetéről számol be. Ebből kiderül, hogy a fiatal afrikaiak gyakran a rokonaiktól ellopott pénzből indulnak útnak.

A képen: a sierra leonei Freetown városa

Fatmata például a nagynénjétől a kereskedésébe ruhabeszerzésre kapott 2600 ezer dollárnak megfelelő helyi pénzből indult útnak titokban Európába Tim Wheweel riportja szerint. A lány azonban már a szaharai sivatagban bajba került, és egy tuareg "feleségeként" kellett 6 hónapig sínylődnie. Majd tőle megszökve Algériában tartották őt fogva emberkereskedők, míg végül úgy döntött hogy az ENSZ migrációs szervezete segítségével hazatér Freetown-ba.

Itt azonban a családja látni sem akarta, nem csupán azért mert kudarcot vallott, hanem azért is mert a nagynénjétől lopott pénzzel indult útnak. Így most Fatmata az Advocacy Network civil szervezet segítségével tud megélni. Így több hasonló módon pórul járt társával együtt az utcákat járva hangosbeszélőn figyelmeztetik az afrikai fiatalokat arra, hogy milyen veszélyekkel is jár az illegális migráció, és arra buzdítják őket, hogy maradjanak inkább otthon Sierra Leonéban.

Az elmúlt néhány évben Nyugat-Afrika több országában is komoly kampányokat indítottak civil szervezetek és az ottani katolikus egyház is azért, hogy meggátolják azt, hogy a fiatalok illegális formában elinduljanak Európába az embercsempészekkel. Yay Bayam Diouf asszony a szenegáli Dakarban küzd az általa alapított Colflec nevű civil szervezettel az illegális migráció ellen, miután egyik fia is életét vesztette az Európába vezető út során. Eddig 1500 fiatalt sikerült meggyőznie arról maradjon otthon a helyi emberkereskedőkkel is tárgyalva. A szervezete olasz szervezetekkel együttműködve az ottani megélhetésben is segíti a fiatalokat.

Az illegális migráció szubszaharai társadalmi megítélésében a 2017-es év hozott fordulópontot. Ez év végén robbant be ugyanis a nemzetközi médiába a CNN révén annak a híre, hogy Líbiában rabszolga piacokon árulják a fekete afrikai bevándorlókat. Ez balliberális körökben már korábban is köztudott volt Emma Bonino baloldali radikális politikus és Soros György kebelbarátja szerint, de addig állítólag nem tudtak ellen semmit sem tenni.

Felmerül azonban annak is a gyanúja, hogy nem is akartak, és ezért is hallgattak róla, míg csak kapóra nem jött az ügy a migrációpártiaknak hogy arra használják fel azt, hogy nem szabad korlátozni a Líbiából érkező szubszaharai migránsok belépését az EU területére, mivel ott kínzásoknak vannak kitéve.

Az afrikai püspökök viszont egészen máshogy ítéltek meg a helyzetet megértve azt, hogy csupán egyetlen dolog óvhatja meg a fiataljaikat ettől a borzalomtól, ha nem is mennek Líbiába. Így azóta folyamatosan arra szólítják fel őket, hogy maradjanak a hazájukban, és boldoguljanak otthon.

Joseph Bagobiri nigériai püspök a Catholic News Service hírügynökségnek eljuttatott közleményében arra is kitért, hogy abból a pénzből, amit a nigériai migránsok az embercsempészeknek fizettek az útjukért a hazájukban vállalkozásokat is indíthattak volna elősegítve nem csupán a saját maguk, hanem más honfitársuk boldogulását is.

Bagobori püspök szavai is alátámasztják azt, hogy Anna Bono könyvében kifejtett meglátása helyes, hogy nem Afrika nélkülözői jönnek el Európába menedékkérőnek, hanem azok, akiknek van elég pénzük az embercsempészek megfizetésére. Az olasz Afrika-szakértő kutatási eredményei valahogy azonban nem lettek fősodratú hír a nemzetközi médiában, de azért legalább az a Gefira.org készített vele interjút, amely szervezet elsőként fedte fel az NGO-s hajók tevékenységét. Így immár angolul is olvashatóak meglátásai, és talán idővel a könyvében megírtak nemzetközi szinten is szélesebb körben is eljutnak a közönséghez.

 

 

https://multikultifigyelo.blogstar.hu/./pages/multikultifigyelo/contents/blog/86692/pics/lead_800x600.jpg
"filantróp",Anna Bono,migráció,migráció finanszírozása,Sierra Leone
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?