Dzsihádra szólította fel Haftar tábornok a líbiaiakat a török megszállók ellen

Fülöp Ida

Olasz elemzők szerint a madhkali szalafizmus és a Muszlim Testvériség konflikusta áll a líbiai harcok hátterében.

Igen különös híradás jelent meg az olasz sajtóban január 4-én Khakifa Haftar tábornokról. A csapataival Tripoli bevételéért 2019. április 4. óta küzdő muszlim fővezér "szent háborúra" hívta fel a szintén muszlim török csapatok ellen Líbia népét az "Al Hadath" tévében közreadott beszédében, ha azok valóban meg is érkeznek.

Eddig az egyszerű ember úgy gondolhatta, hogy fegyveres dzsihádot az Iszlámban csak a nem muszlimok ellen folytatnak. De miért is akarja Haftar tábornok harcba vinni a líbiai muszlimokat szintén muszlimok ellen "szent háború" ürügyével?

A képen: Haftar tábornok a harcosaival

Haftar beszéde azután hangzott el a líbiai tévében, miután a török parlament január 2-án megszavazta azt, hogy Erdogan elnökük akár fegyveres csapatokat is küldhet Líbiába az ENSZ által is elismert Tripoliban székelő Al-Szarrádsz-kormány megsegítésére. Eredetileg ezt a szavazást néhány nappal későbbre tervezték, de olyan erős támadásba lendültek a kelet-líbiai csapatok, hogy a törökök előbbre hozták azt, hogy törvényileg lehetőség nyíljon a szövetségeseik mielőbb katonai megsegítésére.

Az olasz sajtóban a líbiai események elemzése kapcsán Tripoli kormányát a Muszlim Testvériséghez kötik, és így az ő támogatóik az iszlám világból Katar és Törökország. Khalifa Haftar tábornokot azonban szaudi vezetéssel az Arab Emirátusok és Egyiptom segítik, akiknek a Muszlim Testvériség olyannyira ádáz ellenségei, hogy egyenesen terrorista szervezetnek nyilvánították őket. Ezt  Donald Trump amerikai elnök is fontolgatta tavaly áprilisban, de végül elállt ezen tervétől.

Az Il Giornale laphoz kötődő Insideover speciális hírportál elemzése szerint az előző amerikai elnök Barack Obama egyenesen a Muszlim Testvériség kormányaival akarta pótolni a meglévő politikai vezetést Egyiptomban, Szíriában, Líbiában és Tunéziában, de aztán a dolgok másként alakultak. Egyiptomban Mohamed Murszi nagyon hamar megbukott, míg Szíriában a szervezet nem tudott ehhez kellően erős egységes hatást elérni az Iszlám Állam és az Al-Kaida miatt sem.

Líbiában azonban sikerült Obamának az ENSZ által is elismertetni a jórészt a Muszlim Testvériség milíciái által támogatott Fájez Al-Szarrádzs kormányát. De ez csupán fél siker volt, mivel az ország keleti fele Haftar tábornok kezébe került, aki viszont az iszlám madhkali szalafista ágát képviseli. A szalafizmus ezen ága éppen a Muszlim Testvériség ellenében jött létre. Habár egymással harcban állnak, mindkettő az iszlám radikális fundamentalista ágát hirdeti, így a nyugati világot mindkét irányzat elítéli, és a saría megvalósításáért küzd.

Az iszlám szalafista ága ugyanazokból a tanításokból jött létre, mint a vahabita irányzat a 18. század közepén, ezért gyakran együtt is említik őket. A nők számára a nikáb, míg a férfiak számára hosszú szakáll viselését írja elő. A szalafisták a keresztényeket csak egyszerűen kereszteseknek nevezik, és úgy tekintenek rájuk és a zsidókra, hogy összeesküdtek egymással az iszlám elpusztítására. 

Az olasz Masci tábornok az I.C.S.A. Alapítvány 2019-es biztonságpolitikai konferenciáján arról beszélt, hogy a Muszlim Testvériség és a vahabita iszlám globális küzdelmet folytat egymás ellen az Umma, az iszlám hívek közössége, uralásáért.

Fentiek fényében immár világossá válik, hogy miért is tekinti Haftar tábornok "szent háborúnak" az ő harcát a szerinte terrorista Al-Szarrádzs-kormány ellen.

A nyugati világ politikai vezetői és közszereplői hol az egyik, hol a másik fél mellé állnak, holott a líbiai harcok hátterében álló mindkét meghatározó vallási tan gyökeresen ellentétes a nyugati világfelfogással.

https://multikultifigyelo.blogstar.hu/./pages/multikultifigyelo/contents/blog/88689/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?