Fülöp Ida
2019.07.01.

A togói migráns szerint pokoli a helyzet Líbiában, de 2 évet is eltöltött ott.

Az olasz baloldali sajtó továbbra is azzal hírrel bombázza az olvasóit, hogy Líbiában szörnyű helyzetben vannak, a szubszaharai migránsok, folyton-folyvást börtönökben kínozzák őket, és ezért kell nekik onnan elmenekülni. Ezt néhány bevándorlóval készült interjúval is igyekeznek alátámasztani.

Így tett a La Repubblica is a togói Emanuellel beszélgetve arról, hogy miért is jött Európába a Sea Watch 3 hajóján. A 24 éves afrikai fiatalember Lampedusa központjában sétálgatott éppen a barátjával Mohameddel az olasz városka katolikus templomát és aranyüzletét megcsodálva, miközben sorsa titkait felfedte az olasz baloldali lapnak.

A képen: a Sea Watch 3 legutóbbi utasai

A La Repubblica riportere szerint végre szabad lett, de maga a togói férfi egyáltalán nem említett egy líbiai börtönt sem, bármennyire is próbálta ilyen mederbe terelni a beszélgetést a riporter. A szabadság egy egészen más formában került szóba. Emanuel egyáltalán Togóból ezért menekült el politikai okokból mert, ott nincsen szerinte szabadság.

2017-ben érkezett meg Líbiába, amelyet azért pokolnak nevezett, ahol őt is többször is megverték a hátán, állítólag azért, hogy így zsarolják meg a családját a 2 ezer forintos díj megfizetésére az embercsempészek. A nyugat-afrikai fiú azt is elmondta az olasz baloldali lapnak, hogy valakik két barátját is megölték a szeme láttára, miután levágták a lábukat.

Emanuel egyébként két nyelven beszél, franciául és angolul, és örül, hogy végre Európában lehet, ahol szabadság és törvényesség van, habár azt nem érti, hogy  Sea Watch kapitányát miért is kellett letartóztatni, holott ő egy nagyon rendes lány szerinte. 

Az hogy a fenti történetből végül is mi igaz, egyáltalán nem tudhatjuk. De mindenképpen vannak benne homályos pontok, még ha minden szava igaz is.

Mivel töltötte valójában az idejét 2 éven át Emanuel Líbiában? 2 évet biztosan nem volt az embercsempészek börtönében, ahogy ezt az írás sugallni szeretné, és ezt maga szubszaharai férfi sem állította. 

A barátait sem tudni, hogy miért is ölték meg valójában, ha egyáltalán történt is ilyen. Akár valami bűnténybe is keveredhettek, ahogy maga Emanuel is lehet akár még az Iszlám Állam harcosa is, mivel Dél-Líbia sivatagos területein működtet a terrorszervezet kiképző táborokat.

A 2 ezer dolláros viteldíj az mindenképpen igaznak tűnik, mivel ezt több forrás is megerősíti. Valamint az is igaz lehet az elbeszélésből,  hogy két évet is eltölthetett Líbiában a togói bevándorló, mivel a 2000-es évek elejétől sok szubszaharai megy Líbiába dolgozni, és most is a migránsok nagy része, aki odamegy nem is akar Európába jönni.

Az is igaz lehet a történetben, hogy Afrika úgy általában véve nem olyan hely mint, Európa. Mások a törvények, és sok ott az olyan kegyetlenség, ami Európában már évszázadok óta tilos. De sajnos egyre több olyan afrikai is jön ide, aki nem is akar az itteni törvények szerint élni, így még ha Emanuel a legtisztább szándékkal is jött ide, már itt sem olyan mint régen, és éppen a migráció miatt. 

A togió migráns elbeszélése azért mindenesetre érdekes, és miközben a La Repubblica minden bizonnyal továbbra is érzelmileg akarja zsarolni az olvasóit a szenvedő és Európában végre révbe ért migráns imázsával, több pontja is éppen az ellenkezőjéről is beszél. És az olaszok is egyre jobban átlátnak az ilyen fél információkon alapuló homályos elbeszéléseken.  

Az teljesen biztosan kiderül az írásból, hogy a nagyon filantróp és humanitárius NGO-k egy olyan afrikait sem "mentenek" meg, akik nem fizetnek ezért dollár ezreket. Emanuel is 2 ezer dollárt fizetett azért az embercsempészeknek, hogy végül is a Sea Watch 3 Európába hozza őt. 

Ennyi pénzből Emanuel már kényelmesen repülővel is eljöhetett volna Togóból turistaként. Igaz akkor az útlevelét is használnia kellett volna, így meg azt mond magáról, amit csak akar.

Továbbá külön érdekessége az interjúnak, hogy szóba sem kerül a líbiai háború, holott éppen ez a migrációpártiak fő érve amellett, hogy Líbia nem biztonságos.

Források:

https://www.repubblica.it/cronaca/2019/07/01/news/sea_watch-230033963/?ref=RHPPLF-BH-I229979046-C8-P6-S1.8-T2

https://it.insideover.com/migrazioni/da-dove-arrivano-i-migranti-e-perche.html?utm_source=ilGiornale&utm_medium=article&utm_campaign=article_redirect

https://tg24.sky.it/mondo/2019/06/13/libia-al-serraj-intervista-sky-tg24.html

http://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2014/10/05/immigrazione-un-posto-in-barcone-costa-da-3-a-6-mila-dollari_f3bb209a-70d8-4da8-ad63-82c52e983771.html

https://www.adnkronos.com/fatti/cronaca/2019/06/08/sbarco-pozzallo-arrestati-due-scafisti_caem3CJHAO7UHEzeT1q4kK.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?