Luciana Lamorgese az illegális migránsok tömeges beszállításának idején a belügy minisztériumi kabinettfőnökeként tevékenykedett, és ő indította el az ún. "szétszórt elosztási" rendszert, amelynek keretében az afrikai drogdílerek "menedékkérőként" könnyen bejutottak bármelyik olasz településre.

Az új olasz belügyminisztert Angelino Alfano akkori belügyminiszter tette meg 2013. júniusában a miniszteri kabinettfőnökévé. Lamorgese 2017. elejéig töltötte be ezt a pozíciót, majd Milánó prefektusa lett. Éppen Alfano idejére esik az illegális bevándorlók tömeges beszállításának az ideje Líbiából, amelyet főként Lamorgese vezényelt le. 2013-ben 42 ezer, 2014-ben 170 ezer, 2015-ben 154 ezer és 2016-ban 181 ezer migránst nyomott le az olaszok torkán a belügyminisztériumhoz tartozó prefektúrákon keresztül.

A képen: Luciana Lamorgese új olasz belügyminiszter

Az ő nevéhez fűződik az ilyen nagy mennyiségű bevándorló országos szétterítési módszerének a megvalósítása is, amely "szétszórt befogadás" (accoglienza diffusa) néven vált hírhedtté. Korábban a nagyobb városokban működő nagyobb befogadó központok voltak a jellemzőek Olaszországban, Lamorgese azonban elkezdte kisebb központokba elhelyezni a tömegesen érkező migránsokat az önkormányzatokkal megállapodva a kisebb településeket is bevonva. Így több ezer olasz településen szórták szét a bevándorlókat a jobb integráció és a gettósodás megakadályozása nevében.

Ez az integrációs "mesterterv" azonban egyben hatalmas segítség volt az afrikai maffiáknak is, amelyek közvetlenül szervezik az Európába irányuló migrációt, mivel könnyedén bejuttathatták ezen a migrációs elosztási rendszeren keresztül az embereiket menedékkérőként villámgyorsan több ezer olasz településre. Így Lamorgese akarva vagy akaratlanul a nigériai és más afrikai maffia klánok egyik legfőbb segítője lett. Olyan egész országot behálózó hálózat kiépítését tette lehetővé a maffia számára rövid idő alatt a politikus társaival egyetemben, amely korábban talán még álmaikban sem képzeltek.

Ennek a rendszernek a teljes felszámolását igyekezett megvalósítani Matteo Salvini, a Liga belügyminisztere a tevékenysége elmúlt 14 hónapja során. Egyrészt teljesen minimálisra csökkentette az érkező migránsok számát, másrészt pedig ezres számban zárt be befogadó központokat. Valamint rengeteg  "menedékkérő" drogdílert tartóztattak le.

A Szent Ferenc csodatételéről híres 31 ezer fős közép-olaszországi Gubbióban 2019. februárjában "csupán" 10  nigériai menedékkérő drogdíler került a befogadó központból a rácsok mögé. De más olasz városokból is folyamatosan érkeztek hasonló hírek.

A képen: Luciana Lamorgese az 5 "csillagos" posztideológikus Luigi Di Maioval

A migrációs biznisz ellen korábban folyton ágáló 5 "Csillag" Mozgalom azonban most a Liga helyett annak egyik legfőbb motorja, a baloldali Demokrata Párttal állt össze, és visszajuttatták a lehető legmagasabb pozícióba a tömeges migráció eddig háttérben működő baloldali belügyminisztériumi "szülőanyját".

A magát posztideológikusnak valló 5 "Csillag Mozgalom" valójában már régóta egyezkedik a demekkel a szövetségkötésre Salvini eltávolítása érdekében, miközben a sajtónak folyton azt erősítgetik, hogy a Liga vezetője tehet a közös kormányzásuk megszűnéséről. 

Beppe Grillo (magyarul Tücsök Józsi) showder politikai formációja igazi és valóságos kaméleon politikát folytat, amelyben egyetlen motivációjuk az anyagi túlélés bármilyen áron. Akár még a migrációs biznisz és az afrikai klánok olaszországi terjeszkedése újbóli elősegítése árán is, mivel illúzió lenne azt gondolni, hogy a tömeges illegális migráció egyik nagy korábbi lebonyolítója, Luciana  Lamorgese újból hatalomra jutva, immár belügyminiszterként, majd annak a leállítója lesz.

 

  

Fülöp Ida
2019.06.03.

Az öt csillagos hadügyminiszter és Conte miniszterelnök egyelőre félreállította Salvinit.

Tegnap az olasz haditengerészet P490 Cigala Fulgosi hajója 100 migránst tett partra Genova kikötőjében. A Líbiából, Kamerunból, Maliból, Szomáliából. Elafántcsonpartról és Nigériából érkező afrikaiak pénteken szálltak fel az olasz hadihajóra egy gumicsónakból a líbiai SAR-zónában.

A migráncsónakot elsőként a nyíltan no borders szemléletű német Sea Watch NGO Moonbird felderítő kisrepülője jelezte, és már akkor az olasz hadihajót szólították fel a migránsok "kimentésére" egy twitter üzenetükben azt mondván, ők vannak a legközelebb hozzájuk. A Sea Watch állítása szerint ekkor a Cigala Fulgosa néhány tíz mérföldnyire volt a gumicsónakon Európába indult önkéntes hajótöröttektől. 

Az olasz hadihajó ezen napon nem érkezett meg a migránsokért, így az Allarm Phone szintén no borders vallású civil migrációs telefonszolgálat is bekapcsolódott az esti órákban az akcióba. Ők attól kezdve folyamatos telefonos kapcsolatban voltak a bevándorlókkal. A Cigala Fulgosi végül pénteken reggel vette fel a migránsokat a fedélzetére. A nyomásgyakorlásba az olasz kormányra pénteken a szintén sorosista meggyőződésű olasz Saving Humans Mediterranea NGO is bekapcsolódott Lampedusa plébánosával karöltve.

A képen: Az olasz hadihajó találkozása a migránsok csónakjával /Forrás: La Repubblica/

A hajó kapitánya Genovába érve azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a rossz idő miatt kerültek végül a gumicsónakon utazó migránsok veszélybe. Michele Fabiano azt is elmondta, hogy a 3-as erősségű tengeren nagyon kellett sietniük a "mentéssel". (A 3-as erősségű tenger igen enyhe szelet takar).

A Renzi- és a Gentiloni-kormány idején az olasz haditengerészet egyik fő tevékenysége az embercsempészek által a líbiai partokon gumicsónakokra rakott afrikai bevándorlók összeszedése volt, amit ők folyamatosan mentésnek neveztek. Immár az öt csillagos minisztériumi vezetés alatt is kezd ez lenni újból a trendi a soraikban. 

A Cigala Fulgosi olasz hadihajó már május 10-én is így tett. Akkor 36 illegális migránst szállítottak rájuk a líbiai embercsempészek. Matteo Salvini ekkor közölte, hogy a katonai hajót sem engedi be olasz kikötőbe, azonban Elizabetta Trenta öt csillagos hadügyminiszter és Giuseppe Conte miniszterelnök tudatták vele, hogy ezt nem teheti meg.

Trenta már április közepén azt a nyilatkozatot tette, hogy a líbiai harcok kiújulás miatt immár mindenki menekült, aki onnan csónakokon elindul. Giovanni Toti, Liguria Forza Italiás kormányzója a facebook oldalán pedig már egyenesen humanitárius folyosóról beszélt az eset kapcsán, de egyben biztosította is a népét, hogy senki nem marad Genovában és Liguria tartományában a bevándorlók közül.

Toti szavaival cseng egybe a máltai hadsereg nyilatkozata, akik az közölték a csütörtökön Máltán kimentett migránsok kapcsán, hogy az olasz parti őrséggel közös műveletbe kezdtek a líbiai parti őrség megsegítésére. Az olasz parti őrség irányítása szintén az 5 Csillag Mozgalom kezében van, mint a hadügyminisztérium, Danilo Toninelli miniszter révén.

Az öt csillagosok bár hosszú éveken keresztül rendszer- és migrációellenes politikai formációként hirdették magukat, a 2018-as migrációs programjukat már nagyrészt  a Nyílt Társadalom által alapított és támogatott olasz jogász NGO, az ASGI ügyvédei írták.

A képen: Soros által szponzorált olasz migrációs szervezetek /Forrás: gefira.org/

A Matteo Salvini által vezetett Liga és az anarchista Beppe Grillo és Giancarlo Casaleggio által alapított mozgalom képviselői között már a közös kormányzás kezdeteitől feszültségek vannak a migráció kezelése ügyében. Toninelli rendre beengedte a migránsokat szállító NGO-os, kereskedelmi és hadihajókat olasz kikötőbe közlekedési miniszterként, Salvini meg próbálta akadályozni a partra szállásukat belügyminiszterként biztonsági okok miatt.

A nagy huzavonában Salvininek habár sikerült nagyon nagy mértékben lecsökkenteni az Olaszországba érkező migránsok számát eddig, az utóbbi időben nagyon megerősödött az 5 Csillag Mozgalom és az NGO-k ereje az olasz sorosista bírók és ügyészek jogi támogatása révén. 

Sok jobboldali elemző szerint az olasz belpolitikát már évtizedek óta valójában a balos ügyészek és bírók döntik el, akik jogi úton akadályozzák meg valódi jobboldali kormányok létrejöttét. Ennek az ügyészi és bírói manőverezésnek az áldozata lett a Berlusconi-kormány is, és most már a Ligát és Matteo Salvinit is folyton támadják.

Az olasz igazságszolgáltatási rendszerben hemzsegnek a sorosista ügyészek és bírók, akik azon a meggyőződésen vannak, hogy a nemzetközi jog szerint nincsenek illegális bevándorlók, és mindenkit be kell engedni az EU-ba, aki csak jönni akar. Így szerintük, minden migránst azonnal be kell hozni Európába, aki csak gumicsónakon megjelenik a líbiai partoknál. Ennek a jogi meggyőződésüket aztán az NGO-s hajók indított eljárásokban is sorra érvényre juttatják, jogi gyakorlattá téve azt. 

Így nem véletlen, hogy az olaszoknál évek óta terjed az a mondás, hogy immár a líbiai anyukák arra figyelmeztetik a tengerben fürdőző gyermekeiket, hogy nehogy túl messzire menjenek a parttól, mert elviszik őket az olaszok.

A nyíltan baloldali nézeteket valló bírók rendre mentik fel minden embercsempészetre vonatkozó vád alól a korlátlan és tömeges migráció híveit, míg Matteo Salvini ellen több eljárást is indítottak, amiért korlátozni akarja azt.

Az olasz jobboldalnak most ezt a csatát kell sikerrel megvívnia az olasz közéletben, ha egyáltalán labdába akar rúgni. De az valahol önmagában egy demokratikus politikai nonszensz, hogy a törvényhozási és igazságszolgáltatási ág ilyen konfliktusba került egymással, és egyelőre a 21-es csapdájának tűnik a helyzet, mivel a globalista elit teljesen fogságába ejtette ez utóbbit.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/migranti-barcone-difficolt-libia-militari-italiani-1703586.html

https://tg24.sky.it/cronaca/2019/06/02/migranti-nave-fulgosi-porto-genova.html

https://twitter.com/SeaWatchItaly/status/1133709568146640897

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/parroco-lampedusa-aprite-i-porti-salvate-gommone-1703605.html

http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Immigrazione-Nave-della-marina-militare-italiana-soccorre-migranti-3f5fc5c0-03a0-4b58-b97d-fd012a00b11f.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/cos-uomini-soros-hanno-scritto-i-piani-sui-migranti-m5s-1479865.html

https://www.liberoquotidiano.it/news/opinioni/13436045/renato-farina-piano-perfetto-magistrati-rossi-far-fuori-matteo-salvini.html

https://genova.repubblica.it/cronaca/2019/06/01/news/nave_migranti_domani_a_calata_bettolo-227725596/

https://gefira.org/en/2017/07/13/soros-sponsored-immigration-network-in-italy/

Tegnap este Matteo Salvini külön belügyminiszteri direktívát adott ki a Sea Watch 3 német NGO-os hajó ellen, amely legénysége a nap folyamán 65 migránst vett fel a fedélzetére a Líbiai mentési és keresési (SAR) zónában. A direktívában biztonsági okokból megtiltotta a német anarchisták hajójának, hogy olasz vizekre lépjenek. 

A képen: a Sea Watch 3 hajó pozíciója a líbiai partoknál 2019.05.15. 

Salvini ezt döntését az 1981-es "A közbiztonság igazgatásáról" szóló törvény alapján hozta meg, amely a belügyminiszter hatáskörébe utalja a közrend és a közbiztonság védelme érdekében a különböző állami szolgálatok feletti irányítást, így a tengeri és szárazföldi határok biztosítását is.

Hetek óta migrációs politikai vita dúl az öt csillagos politikusok és Matteo Salvini között. Előbbiek újból meg akarják nyitni az olasz kikötőket a líbiai harcok kiújulása miatt azt mondva, hogy immár minden migráns menekült, aki Líbiából jön. Ezt maga Elisabetta Trenta öt csillagos hadügyminiszter jelentette ki április 15-én a Radio Capital olasz rádió adásában a vele készült interjúban.

Ugyanakkor rengeteg jelzés érkezett, hogy éppen a líbiai fegyveres konfliktusok miatt megnőtt a veszélye annak, hogy dzsihadista harcosok érkeznek Európába az illegális migránsok közé vegyülve. Ezt még maga az egyébként igen balra húzó Giuseppe Conte miniszterelnök is elismerte április 16-án.

Ilyen politikai légkörben hozta meg fenti döntését Matteo Salvini. Ez a belügyminiszteri direktíva egy teljesen új jelenség az olaszországi illegális migráció elleni harcban, és itt már nem arról van szó, hogy nem fogadnak menedékkérőket, hanem arról, hogy immár új eszközökkel lép fel Salvini az illegális beáramlás biztonsági kockázatai ellen a megnövekedett veszélyre tekintettel.

Ez a lépés biztosan hatalmas vitákat vált majd ki az olasz közéletben, de egyelőre még inkább nagy hallgatás van.

A Sea Watch 3 hajó a tegnapi akciója során ráadásul még a helyzetjelző radarját is kikapcsolta a líbiai partok közelébe érve Francesca Totolo migrációs szakértő szerint. Így valójában még azt sem lehet tudni, hogy hol történt meg pontosan és milyen formában a migránsok átszállítása a gumicsónakjukból a NGO-s hajóra.

A Sea Watch szélsőbalos anarchista NGO twitter oldalán azt írja, hogy a líbiai partoktól 30 mérföldre "mentették ki" a bevándorlókat, de mivel a követhetetlenné tették magukat a tengeri hatóságok számára ez akár még a líbiai felségvizeken is megtörténhetett, akár 5 mérföldre a parttól.

Az egyáltalán nem meglepő, hogy szélsőbalos elemek akár még iszlamista terroristákat is örömmel behoznának Európába, az azonban már igencsak megdöbbentő, hogy még maga az öt csillagos olasz hadügyminiszter sem hajlandó semmilyen formában sem védeni az országát a veszélytől. De ez is bizonyítja azokat a véleményeket, hogy maga az 5 Csillag Mozgalom is egy anarchista szélsőbalos formáció valójában az alapítói, a humorista Beppe Grillo és a nyíltan anarchista nézeteket valló Gianroberto Casaleggio nyomán.

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/salvini-direttiva-che-vieta-sea-watch-acque-italiane-1695342.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/trenta-vuole-riaprire-i-porti-libia-rifugiati-e-non-migranti-1679562.html

https://www.adnkronos.com/fatti/politica/2019/04/16/conte-con-crisi-libia-rischio-foreign-fighters_lctC3fTafnqCUYer2emvXI.html

https://www.ilmattino.it/primopiano/cronaca/casaleggio_uomo_grillo_politico-1665070.html

https://voxnews.info/2019/05/15/seawatch-appena-arrivata-carica-subito-65-clandestini-in-libia/

https://twitter.com/francescatotolo/status/1128661961149960192?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/francescatotolo/status/1128723156674461697

Egyetértenek a lényegével, de a módozatával nem. Verona püspöke is csak ímmel-ámmal vett részt a megnyitóján.

Hatalmas politikai vita előzte meg Olaszországban a XIII. Családok Világkongresszusát, amelyre most hétvégén került sor Veronában. A találkozót erőteljesen támadták nemcsak a baloldali politikusok és szervezetek, de a jobboldali Ligával koalícióban kormányzó 5 Csillag Mozgalom képviselői is. Legfőbb politikai vezetőjük. Luigi Di Maio március közepén egyenesen jobboldali lúzereknek (sfigati di destra) nevezte a résztvevőket, holott jól tudta hogy azon a jobboldali koalíciós partnere több vezető politikusa is fel fog szólalni, többek között Matteo Salvini is.

A képen: egy olasz családbarát NGO szimbóluma

Ebből a politikai vitából nem vonhatta ki magát a Vatikán sem. A természetes család védelme, amely a Családok Világkongresszusának hagyományosan egyik fő témája, a katolikusoknak is fontos, így ők is automatikusan magukra vették Di Maio szavait. Pietro Parolin, a Vatikán bíboros államtitkára is reagált az öt csillagos politikus nyilatkozatára kijelentve, hogy ők nem használnak ilyen szavakat azokra a katolikusokra, akik részt vesznek a konferencián. Ezzel együtt azonban azt is tudatta, hogy a Szentszék egyetért a kongresszus lényegével, de a módozatával nem.

Parolin szavai azonban nem keltettek igazán nagy visszhangot, és csak Ferenc pápa most szombati nyilatkozata után ocsúdott fel az olasz sajtó szélesebb körűen, hogy a Vatikán és az olasz katolikus egyház valójában nem állt be a veronai Családok Világkongresszusa mellé. A pápa a Marokkóba vezető repülő útján mondta el a kíséretében lévő egyik újságíró kérdésére, hogy ő igazából nem is foglalkozott a témával, de hallotta államtitkára szavait, és azokat helyesnek és kiegyensúlyozottnak tartja.

Az Il Giornale jobboldali lap hírportálja egyik vasárnapi írásában úgy fogalmazott az ügyben, hogy Ferenc pápa habár nem akart nyíltan állást foglalni az ügyben, de végül nem tudta elkerülni. Majd arra is felhívta a figyelmet a cikk, hogy valójában nem is vett részt egyetlen előadó sem a kongresszuson sem a Vatikán, sem az olasz Püspöki Konferencia, sem a nagy olasz katolikus szervezetek részéről, pedig kaptak erre felkérést a szervezőktől. A lap megkeresésére több katolikus szervezet is azt válaszolta, hogy túlságosan politikai célzatúnak találták a Családok Világkongresszusát, és ők más formában törődnek a családokkal.

Az Il Libero Qutidiano jobboldali lap pedig arról írt a hírportálja egyik cikkében, hogy Verona püspöke, Giuseppe Zenti azzal támadta a találkozót, hogy nincsen szükség családi tálibokra. A püspök a Repubblica baloldali lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy volt olyan a kongresszuson, aki túl messzire ment, és ezzel ártott az ügy lényegének.

De egyben azt is kijelentette a főtisztelendő atya, hogy az abortusz bűntény, és a család természetes módon egy férfiből és egy nőből áll, mivel csak ők képesek gyermeket nemzeni. Újságírók kérdésére megerősítette azt is, hogy a házassághoz önmagában nem elegendő a szeretet. 

Ez utóbbi a “haladók” legfőbb érve a sajátságos elképzeléseik védelmében, vagyis ők azt állítják, hogy a szeretet a család alapja, vagyis ha két férfi, vagy két nő szeretik egymást, és adoptálnak egy gyereket, akit szeretnek, akkor ők már egy család.

Zenti püspök szavai is jól jelzik, hogy valójában teljesen egyértelmű a katolikus egyház állásfoglalása az ügyben, de azt nem merték nyíltan hivatalosan is felvállalni a Családok Világkongresszusa keretében. Habár a ő maga részt vett a megnyitón, de a beszédében külön szabadkozott, hogy ezt nem tudta elkerülni.

A veronasera.it helyi hírportál a nemzeti sajtót megelőzve már március 20-án jelezte Parolin vatikáni államtitkár nyilatkozata után, hogy a katolikus egyház sem támogatja egészében a családok világkongresszusát. Írásukban kitértek arra is, hogy a veronai püspöki kúria is a Vatikánnal összhangban cselekszik, és nem vállalta el az esemény védnökségét, és nem is vett részt a szervezésében.

A veronai Családok Világkongresszusáról az már mindenképpen elmondható, hogy nyílt állásfoglalásra késztetett sokakat, többek között az olasz katolikus egyházat is család kérdése ügyében. Bizonyára hosszú ideig fognak még visszhangozni az olasz politikai életben az öt csillagos Di Maio és Parolin vatikáni államtitkár szavai. Valamint egyre jobban fény fog derülni arra is, hogy mit jelent valójában az, hogy a katolikus egyház egyetért a családok világkongresszusa lényegével, de a módszerével, formájával nem.

Az esemény olasz szervezői, a Family Day NGO és a társzervezetei mindenesetre biztosak benne, hogy Veronából elindul a józan ész és értelem ellenforradalma. Ebben az esetben az ellenforradalom bizonyára a Lgbt és egyéb családra vonatkozó felforgató nézetekkel való ellentétes irányt jelöli.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/maio-offende-i-cattolici-destra-pi-che-altro-sfigati-1662114.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/bene-sostanza-non-metodo-papa-si-smarca-gandolfini-c-1671630.html

https://www.lastampa.it/2019/03/19/vaticaninsider/congresso-famiglie-parolin-daccordo-sulla-sostanza-meno-sulle-modalit-5ptbHRZewRU3tVWEdnQybM/pagina.html

https://www.veronasera.it/attualita/congresso-mondiale-famiglie-vaticato-curia-verona-fn-minacce-albergatori-20-marzo-2019.html

http://www.diocesiverona.it/pls/s2ewdiocesiverona/V3_S2EW_CONSULTAZIONE.mostra_pagina?id_pagina=26229&rifi=guest&rifp=guest

https://www.ilmessaggero.it/vaticano/famiglia_parolin_verona_ultime_notizie-4372165.html

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13446033/papa-francesco-congresso-famiglie-verona-bene-sostanza-non-metodo-conferma-parole-pietro-parolin.html

Fülöp Ida
2018.08.15.

Milliárdos haszonnal működik a genovai hídomlásért felelős "Autostrade" céget tulajdonló és ellenőrző társaság, és egyik fő részvényese a Benetton család.

A tegnapi napon abszolút hihetetlen esemény történt. Déli 12 óra előtt 10 perccel 80 méteres szakaszon omlott össze Genovában a város Sanpierdarena negyedét 45 méteres magasságban átszelő 1.182 méteres hosszú Morandi-híd. Több tucatnyi ember vesztette életét a tragédiában, miután a magasból hatalmas mennyiségű vasbeton és aszfalt törmelék, valamint 30 személyautó és 3 kamion hullt alá a híd alatti autópályára ás házakra. Eddig ilyet csupán scifi világvége filmekben lehetett látni.

A képen: a Morandi-híd a tragédia után 

Kezdetben először hirtelen az időjárást, a heves esőzéseket és a vihart hibáztatták  a katasztrófa miatt, azonban folyamatosan egyre több hír kezdett el megjelenni az olasz sajtóban a hídról. Így kiderült, hogy hatalmas politikai és üzleti játszma áll valójában a háttérben, amelyek együttesen vezettek el a tragédiához.

A hidat az “Autostrade per l’Italia” nevű cég üzemelteti, amely az egyik legnagyobb olasz autópálya építő és fenntartó társaság, az Atlantia tulajdona . Az óriás vállalat milliárdos haszonnal működik, és Európában az egyik legmagasabb úthasználati díjat szedi. Olaszországban egyszerűen csak úgy tekintenek rá, hogy az elsősorban a Benetton család  kezében van, amely az egyik legnagyobb részvényese az Atlantiának az általa tulajdonolt Sintonia Spa révén. Ennek következtében most rengetegen támadják őket az internetes oldalukon, és sorra születnek a Benetton ellenes mémek is. A Benetton család Olaszországban a multikulti és a migráció egyik nagy pártolója is egyben.

A képen: Benetton ellenes mém

Az Autostrade ügyvezető igazgatója egyelőre még tagadja a társaság ellen felhozott vádakat, hogy ők lennének a felelősek a történtekért azt állítva, hogy ők mindent megtettek a híd jó karbantartásáért. De a tények mást mondanak. Már néhány éve is felmerült, amikor a most összedőlt tartópillér pillonjainak a cement részét javították, hogy tulajdonképpen a vasacál részt is cserélni kellene, de végül azt mondták, hogy az mégsem szükséges. Idén májusban azonban mégis kiírtak arra egy pályázatot, vagyis tudták róla, hogy nincsen minden rendben.

Továbbá már 2012-ben arra figyelmeztetett a liguriai gyárosok szövetségének az elnöke  Giovanni Calvini szakértői vélemények alapján, hogy tíz év múlva össze fog omlani a Morandi-híd, ha nem csökkentik annak a forgalmát egy másik úttal. De az öt csillagos politikusok ezt folyton csak mesének titulálták az Autostrade egy 2009-es jelentése alapján, mely szerint a híd még 100 évig teljesen biztonságosan állni fog. Még az idei olasz országos választási kampányban is az egyik ígéretük éppen az volt, hogy nem engedik az öt milliárdos nagy genovai várost elkerülő útberuházást, mivel az csak felesleges pénzkidobás.

Most azonban az a faramuci helyzet állt elő, hogy az 5 Csillag Mozgalomnak az egyik kormányzó pártként és az infrastrukturális és közlekedési tárcát vezetve kell szembesülnie azzal, hogy a éveken át ők is masszívan hozzájárultak a várost elkerülő út támadásával a jelenlegi borzalmas helyzethez. De a volt kormányzó Demokrata Párt is kapott figyelmeztetést a veszélyes helyzetről, és ők sem tettek semmit.

Így most megtörtént a nagy tragédia, ami elkerülhető lett volna az értelmes emberi szóra hallgatva. De az érthetetlen sorozatos emberi okoskodás félre lökte azt, amely mögött  az autópálya cég tulajdonosainak végtelen és vakká tevő mohósága és profitéhsége tűnik fel végső okként, amely miatt minden bizonnyal nagy nyomást gyakoroltak a cég menedzsmentjére. De ők ezt is meg fogják úszni, mert ők az emberi törvénykezésen kívül állnak.

De meddig is folytatható még a világban ez a fajta apokaliptikus tragédiákhoz vezető mentalitásuk...

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/lira-web-contro-benetton-e-toscani-metterete-maglietta-rossa-1565283.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantia_(company)

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13367343/ponte-morandi-crollo-cedimento-stralli-mistero-accelerata-lavori-sostituzione.html

http://www.repubblica.it/politica/2018/08/15/news/ponte_morandi_di_maio_multa_da_150_milioni_ritirare_concessione_autostrade_-204158561/?ref=RHPPTP-BL-I0-C12-P2-S1.12-T1

http://www.ilgiornale.it/news/politica/i-no-gronda-sul-sito-m5s-crollo-ponte-favoletta-1565093.html

Fülöp Ida
2018.06.09.

Az 5 Csillag Mozgalom továbbra is össze-vissza beszél és cselekszik a migráció kapcsán, egyszerre ellenzik és támogatják azt. A napokban Roberto Fico, az olasz parlament képviselőházának 5 csillagos elnöke találkozott az Orvosok Határok Nélkül és az Amnesty International vezetőivel hivatalos minőségben a támogatásáról biztosítva őket. Míg az új belügyminiszter támadta őket, hogy egy részüknek csupán biznisz a segítés, addig az öt csillagos Fico az egekig magasztalta szolidaritásukat.

Ma újból 232 migránst volt kénytelen Olaszország beengedni, akik a Sea Watch NGO-s hajóval érkeztek, miután Málta megtagadta a kikötései engedélyt számukra.Habár Matteo Salvini, az új belügyminiszter próbálta megakadályozni, hogy hozzájuk vigyék az újabb “hívatlan vendégeket”, de 80 órás bolyongás után kénytelenek voltak az olaszok végül is engedélyt adni a hajónak a kikötésre, mivel valóban életveszélybe kerültek az utasai egy hirtelen támadt tengeri vihar miatt.

Habár az öt csillagos házelnök azt bizonygatta, hogy találkozója az NGO-k vezetőivel nincs összefüggésben ezekkel az eseményekkel, és szerinte az egyáltalán nincs politikai ellentmondásban Salvini hozzáállásával. De ez nem igen állja meg a helyét. Roberto Fico mindig is az 5 Csillag Mozgalom ortodox balos ágának a meghatározó személyisége volt, így ez a lépése sem lehetett véletlen. Fico éppen akkor biztosította a támogatásról a két nagy migrációpárti civil szervezetet, miközben Salvini arról beszélt, hogy az NGO-kra vonatkozó jelenlegi szabályozással nem lehet megállítani az földközi-tengeri a migránsokat taxiztató tevékenységüket.

A képen: Roberto Fico az Msf vezetőjével

Olaszországban a harmadik legnagyobb közjogi méltóságnak számító képviselőházi elnök a következő szavakkal méltatta állami hivatalos minőségben az Orvosok Határok Nélkül szervezet tevékenységét:

“Úgy gondolom, hogy aki szolidáris, annak az állam teljes támogatását kell élveznie. Az államnak közel kell állnia azokhoz, akik az utolsókat segítik, mivel az ő szenvedésük az én szenvedésem is, az ő méltóság keresésük, az enyém is, és nem csupán a migráció ügyében, hanem általában véve az emberi jogokat illetően. Azért találkoztam az Msf-fel, mert az egy nagyon jelentős NGO, amelyik az egész világon foglalkozik azzal, hogy segítse azokat, akiknek arra szükségük van, háborús övezetekben vannak táboraik, és elsősorban a mediterrán térségben működnek. A szolidaritáshoz mindenkinek joga van.”

Fico valójában nem tett mást ezzel, mint nyomatta a szokásos migrációpárti álszolidáris és álspirtuális szöveget, amely szerint szinte a világ összes embere csakis Európában találhatja meg a méltóságát és a békéjét. Közben pedig Olaszország is kezd egyre inkább háborús övezetté válni a migráció miatt. A migránsok szinte már minden olasz városban bevezetik az esti kijárási tilalmat, mivel kezd már annyira veszélyes válni miattuk kimenni az utcákra és terekre.

A képen: középen Matteo Salvini a migránsok által megtámadott buszvezetőkkel

Amíg Fico a világ szenvedőin segítő Msf vezetőivel parolázott, addig Salvini éppen a védenceik által Como-ban bántalmazott két buszsofőrrel találkozott. Június 5-én este ugyanis fél kilenckor egy két gambiaiból és két nigériaiból álló migránsbanda támadt az észak-olasz város egyik közlekedési buszának a vezetőjére, mert jegy nélkül akartak utazni. Majd egy másik buszsofőrt is megvertek, aki a kollégája segítségére siettet. Mindez pedig nem egy elhagyatott külvárosi részben történt, hanem a város egyik központi főterén.

Valahogy egyetlen öt csillagos politikus sem fejezte ki még a szolidaritását az olasz buszvezetők iránt, és egyetlen emberi jogokat védő szervezet sem. A balosok szolidaritása valahogy soha nem jár a migránsok által bántalmazott személyeknek, az ő szenvedéseik valahogy soha nem hatják meg őket. Ezért is válik ez a nagy emberi jogvédő szövegelésük mindannyiszor csak üres és semmitmondó blablává.

Még a jó, ha como-i esetben is nem a migránsok válnak végül a szenvedő féllé nem csak hallgatólagosan, hanem kimondottan is számukra, mivel hogyan is várhatja el tőlük a befogadó társadalom, hogy szegény migránsok ne ingyen utazzanak mindenfelé...

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/ong-fico-frena-salvini-stato-sta-ultimi-1538409.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/primo-libera-salvini-sbarco-migranti-lite-fico-sulle-ong-1538420.html

https://www.agi.it/politica/salvini_contro_fico_ong_scontro-4009920/news/2018-06-09/

http://www.repubblica.it/politica/2018/06/08/news/prima_crepa_m5s-lega_sui_migranti_salvini_contro_malta_e_ong_fico_difende_le_organizzazioni-198505483/

https://www.youtube.com/watch?v=xmlfEi3_Sos

https://www.ilgiorno.it/como/cronaca/como-immigrati-arrestati-aggressione-bus-1.3961830

Fülöp Ida
2018.05.18.

Elkészült a “bevándorlásellenes” 5 Csillag Mozgalom és a Liga kormányszerződése, amely migrációról szóló 13. fejezete egyértelműen a migránsok EU tagországokon belüli kötelező és automatikus áthelyezése mellett foglal állást. A külső határok védelme pedig szinte egyáltalán nem is szerepel benne, csupán a migrációs “nyomás csökkentését” említik azokon.

Tegnap véglegesítették a Magyarországon migrációellenesként elhíresült 5 Csillag Mozgalom és a Liga kormányprogramját. Azt ma már az öt csillagosok szavazásra is bocsátották az egyáltalán nem biztonságos Rousseau nevű internetes oldalukon a tagjaik számára, amelyet valójában az egyszemélyes Casaleggio és Szövetségesei Kft. működtet. Így most már teljesen hivatalos, hogy a kormányprogramjuk annyira nagyon “bevándorlásellenes”, hogy kvótapárti, és csupán a migrációs nyomást szándékozik csökkenteni a külső határokon.

A képen: az 5 Csillag Mozgalom vezetője, Di Maio, amint bejelenti a szavazást “Én benne vagyok a szerződésben” jelmondattal

Íme a szó szerinti megfogalmazás:

“Olaszországnak meghatározó szerepet kell betöltenie az európai tárgyalások során a menedék és migráció tekintetében. A külső határokon a beáramlások nyomásának a csökkentését kell célul kitűzni, és az ezzel kapcsolatos emberkereskedelmét.”

Hogy ez mit is jelent valójában, az már csupán mindenki fantáziájának a kérdése, mert ennél többet a dokumentum nem foglalkozik a kérdéssel. Ez után már csak arra tér ki a migránsok konkrét érkezése tekintetében, hogy felül kell vizsgálni az földközi-tengeri EU-s missziókat, különös tekintettel azon pontjait, amelyek Olaszországot azzal büntetik, hogy kizárólagosan olasz kikötőkben kötnek ki a műveletekben résztvevő hajók.

Ezek után a dokumentum már át is ugrik a következő témára, az áthelyezési programra:

“A Dublini egyezmény túllépésére van szükség. Az EU működésének a Szerződésben szentesített egyenlő felelősség megosztás alapelvének a tiszteletben tartását garantálni kell a menedékkérők az EU tagországain belüli kötelező és automatikus áthelyezésén keresztül az EU, objektív és számszerűsíthető paraméterek alapján, a menekültstátusz iránti kérelmek más országok felé történő átirányításával.”

Ez két rövid rész után a fejezet már a migráció belső olaszországi kérdéseivel foglalkozik, főként a kitoloncolásokkal, a migránsokat ellátó szervezetek átláthatóságnak biztosításával és ellenőrzésével, és a migráció által okozott terrorizmus veszélye ellen való lépésekkel. Ezeket a témákat azonban részletesebben tárgyalja a dokumentum

Az eddig mindenki által bevándorlásellenesnek tekintetett 5 Csillag Mozgalom és Liga a kormányprogramjában tehát egyáltalán nem foglalt állást a szigorú határvédelem mellett, és teljes mellszélességgel kiállt az az EU-s áthelyezési kvóta mellett. Az öt csillagosok valójában már egy jó éve ilyen migrációs politikát folytatnak, csak ez eddig a magyar sajtóban még nem igen jelent meg. De még ezek után is lehet, hogy megmaradnak bevándorlásellenes Brüsszel ellen lázadó vagány fiúknak, ha már egyszer így vonultak be a magyar újságírók fejébe. Én már ezen sem csodálkoznék.

A Liga azonban valóban eddig teljes mértékben az illegális migráció teljes leállításáról beszélt, így az UE-s kvóta kérdését nem is igen érintették, mivel az érthető módon nem is merül fel, ha nem jönnek illegálisan a migránsok. Így sajnos kompromisszumra kényszerültek ebben a tekintetben, amelynek fényében szinte már Magyarországnak, de talán még Olaszországnak is teljesen mindegy, hogy ők kerülnek kormányra, vagy egy baloldali szakértői kormány.

A jobboldali fordulat mindenképpen elmarad, hiába is kerülnek be a kormányba, mivel az öt csillagosok azt megakadályozták. Győzött Olaszországban a brüsszeli migrációs politika, a gyakorlatilag nyitott határoknak köszönhetően a szinte teljesen szabad migrációs beáramlások, és azt követően a szinte lehetetlen kitoloncolások. Ez utóbbit már eddig is gyakran számon kérte Brüsszel az olaszokon, ahogy néhány napja is.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/m5s-lancia-voto-sul-contratto-piattaforma-va-gi-tilt-1528632.html

https://www.ilblogdellestelle.it/2018/05/votazione_online_dalle_10_alle_20_iosononelcontratto.html

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/migranti-ora-lue-rimprovera-litalia-perch-rimpatria-troppo-1527717.html

Fülöp Ida
2018.05.12.

A “”haladó” nyugat újabb lépést tett előre a Soros-féle nyitott társadalom megvalósításában a rendszerellenes 5 Csillag Mozgalom vezette Torinóban. A Torino Pride-ra készülve a város homi-barát jelzőlámpákkal kedveskedik a résztvevőknek. Az 5 csillagos polgármester lelkesen üdvözölte ezt a baloldal által indítványozott “progressziót”, míg a jobboldali pártok ellenezték. Már csak egy kérdés van, hogy is fog majd országos szinten együtt kormányozni a jobboldali Liga ezzel rendkívül nyitott szellemiségű 5 csillagos csapattal, ahogyan most arra éppen készülnek.

Torinóban az LMBT szervezetek nagyban készülődnek a június 17-ei homi felvonulásra. Ennek alkalmából kiharcolták maguknak, hogy kísérleti jelleggel helyezzenek el a város egyik központi helyén az ízlésüknek megfelelő cuki szívecskés jelzőlámpákat. A lámpa piros jelzésében két álló fiú figura öleli majd át egymást, illetve két szoknyás leány várakozik majd egymás kezét fogva, a zöldben pedig kézen fogva elindulnak. Lesz azért a lámpának heteró változata is a jelek szerint.

A képen: a Torinóba tervezett homi-barát jelzőlámpa ábrái és Chiara Appendino

Bár azt nem teljesen világos, hogy hogyan is lehetnek ennyire tradicionálisak, hogy minden bizonnyal a szoknyások homi lányok, míg nadrágosok homi fiúk akarnak lenni. De ezen nem érdemes fennakadni, mert ennél még sokkal érdekesebb és mélyebb dimenziói is vannak a történetnek. Az egészet ugyanis, ki is gondolta volna, egy baloldali képviselő, Eleonora Averna, indítványozta az első kerületi önkormányzat vezető testületében, amit aztán a “haladó” többség elsőre el is fogadott. Miközben a jobbközép képviselők ellene szavaztak.

De kikből is állt ez a többség a baloldali képviselőkön kívül? Természetesen a nálunk rendszer- és elitellenesként elhíresült 5 Csillag Mozgalom városatyái és városanyái is bőszen támogatták ezt az ominózus újítást. Chiara Appendino, 5 csillagos polgármester pedig egyenesen majd elalélt az élvezettől, és az egész városra ki akarja terjeszteni az ilyen lámpákat, mivel már tavaly novemberben megígérte a helyi LMBT körnek, hogy Londonhoz hasonlóan Torinóban is fejleszteni fogja a homi turizmust.

Hogy jobban megértsük, hogy miről is szól ez hatalmas “haladó” lépés, ahhoz maga az ötletgazda adott útmutatást. Averna szerint a fenti jelzőlámpa a közösség érzékenységét testesíti meg az emberi jogok védelme, az esélyegyenlőség és a diszkriminációmentesség iránt. 

Az már nem is szúrt szemet neki, hogy éppen mindannak az ellenkezőjét jelenti valójában egy ilyen tett, mint amiről ő beszél. Bár végül is hagyományos heteró pár is szerepel a jelzőlámpán, de miért is kell a többségnek egyáltalán ilyen képeket nézegetni külső kényszer hatására. Nem is beszélve arról, hogy egy esetleges szélesebb körű bevezetés esetén élet és halál kérdése is lehet egy ilyen jelzőlámpa, és még azokra nézve is veszélyes lehet valójában, akiket tyutyujgat. Szerencsére egyelőre csak olyan helyen próbálják ki, ahol nincs tényleges forgalomirányító szerepe a lámpának.

Az egészben már “csak” hab a tortán, hogy annak a jobbközépnek az egyik pártja, a Liga, amely képviselő is elutasították a fenti kezdeményezést, most éppen azzal az 5 Csillag Mozgalommal tárgyal közös kormányalakításról, amelyik pedig elfogadta azt. Ha a többi dologban is ekkora nagy az egyetértés a közös kormányzásra készülő két párt között, akkor igen csodás időszak vár Olaszországra a közeljövőben.

Fülöp Ida
2018.05.11.

A napokban a jobboldali Liga vezetői a valójában igen rejtélyes és meghatározhatatlan politikai identitású 5 Csillag Mozgalommal tárgyal közös olaszországi kormányalakításról. Az öt csillagosok pártja valamiféle mélyreható paradigmaváltást akar, de az általuk vezetett nagy városok Róma és Torino nem túl sok jót mutatnak fel. Így joggal igen megosztottak a Liga választói a párt ezen lépését illetően, aminek Matteo Salvini facebook oldalán is hangot adtak.

A különbözői választói hozzászólások a Liga és az 5 Csillag Mozgalom új keletű politikai szövetkezéséhez Salvini közösségi oldalán igazából jól tükrözik a közös kormányzás melletti érveket és ellenérveket. A kommentek íróinak kb. 30-40 % ellenzi azt, míg 60-70 százalék mellette áll. Íme egy válogatás belőlük:

“Jobb inkább visszatérni az urnákhoz. Láttátok, hogy mire is képesek az 5 csillagosok, hamisak és képmutatók. Ha a Liga a végét akarja, nyisson csak az öt csillagosok felé, de meg fogjátok bánni.”

A képen: Matteo Salvini facebookos borítóképe “az olaszok az elsők” felirattal

Annyiban valóban igaza van a fenti hozzászólónak, hogy az öt csillagosok lazán mondanak egyik napon egy dolgot, a másik napon pedig az ellenkezőjét, de igazából még egy közlésen belül is képesek azt megtenni. Így elég nehéz lesz majd velük együtt kormányozni a Liga politikusainak, ha létrejön egyáltalán a közös kormány, ami ezért most inkább biztosnak tűnik, mint nem biztosnak. De soha nem lehet tudni. A következő szavak azonban arra világítanak rá, hogy talán még ez fura politikai “házasság” is jobb lehet talán, mint egy Sergio Mattarella, a köztársasági elnök által kinevezett szakértői kormány:

“Mattarella egy szakértői kormányt akart, már készen állt a nevekkel is, és Salvini ezt akarta elkerülni szerintem. Először hagyjuk csak dolgozni, és utána ítéljünk!”

“Ok, Matteo, nagy felelősséget vállaltál fel csak azért, hogy elhárítsd a szakértői kormány rémálmát. Ezért csak tiszteletem tudom kifejezni feléd. De kérlek, ne hagyj el minket, és ha az 5 csillagosok ragaszkodnak az abszurd javaslataikhoz, biztos vagyok benne, hogy tudni fogod, mi a helyes tett.”

Van olyan is, aki nagyon csúfos véget jósol a Ligának, és egyenesen Casaleggio szektájának nevezi az öt csillagosokat. A “Casaleggio és társai” valójában egy egyszemélyes Kft., amelynek elszámolással tartoznak az 5 Csillag Mozgalom parlamenti képviselői, és egyébként is jórészt digitális úton azon keresztül irányítják a politikusait. Egy volt alkalmazotta szerint ez a cég tavaly tavasszal nagy pénzeket kapott a Soros-féle Nyitott Társadalomtól Alapítványtól azért, hogy jó színben tüntessék fel az olasz választási kampányban a migrációt. Casaleggio ezt tagadta, de azt öt csillagosok új migrációs politikája azt mindenben megerősíti. De ezen kívül is több jel is azt mutatja, hogy az öt Csillag Mozgalom már egyáltalán nem elitellenes az utóbbi időben, és csupán annyiban rendszerellenes, amennyire a globális elit az. Így szól maga a hozzászólás Matteo Salvini felé:

“Csatlakoztál a Casaleggio & társai szektához. Vagy lehet, hogy mindig is annak a tagja voltál. Gratulálok a jövődhöz és a Liga jövőjéhez, amely vissza fog térni a 3-4 %-ra.”

Egy következő hozzászóló azonban bízik benne, hogy ez lekerülhető:

“Reménykedjünk benne, hogy jó lesz… nem szeretném azt, hogy az öt csillagosok lábtörlőjeként végezd… nem is tudom, hogy mennyit is tudsz majd a programodból ily módon megvalósítani… de bízom benned…”

Egy újabb mélyen szkeptikus komment azonban így szól:

“Szégyenletes. Az öt csillaggal a szövetkezés ellentétes a ligás gondolkodással, a Ligával most ezek a szabadkőműves beütésű rossz emberek, posztkommunisták és ‘68-asok pártja! Ez szégyen, és nekem elegem lett. Undorító, amit tettetek. Nem is akarok többé tudni rólatok. Torinóban május 17-én Appendino részt fog venni a leszbifóbia, homofóbia, transzfóbia, bifóbia elleni napon. Ez az öt csillagosok igazi arca: a szexuális forradalom. És ti eláruljátok a szavazóitokat ilyen emberekkel szövetkezve? Komolyan jobbnak gondoltalak benneteket. Mély csalódás ez nekem. Ti is most éppen felfeditek a rejtett arcotokat. Viszlát!”

Chiara Appendino, Torino 5 csillagos polgármestere, és a genderelmélet olyan mértékű híve, hogy néhány hete elsőként Olaszországban a hatályos törvények ellenére hozzájárult egy kisfiú anyakönyvezéséhez szülőként két anyával. Így nem csoda, hogy van olyan is, aki egyenes árulónak nevezi Matteo Salvinit:

“Elárultad a jobbközepet, és én sajnos rád szavaztam! Már előtte is megmondhattad volna, hogy majd az öt csillagosokkal szövetkezel…”

Egy másik hozzászóló azonban így dicséri Salvinit a döntéséért:

“Nagyszerű Matteo, ne hallgass azokra, akik kritizálnak téged.. ez volt az egyetlen, amit tehettél. Jó munkát!”

Sajnos azt hiszem ebben az utolsó kommentben az igazság. Egyszerűen maga az olasz választás eredménye lett katasztrofális azzal, hogy nem támogatták kellő számban az olaszok a jobboldali koalíciót egy áttörő fordulathoz. Így csak valami felemás megoldás tud létrejönni mindenképpen.

De egy szakértői kormány talán még a leköszönő baloldali kormánynál is rosszabb lenne pl. a migráció szempontjából, mivel ők legalább nagy mértékben visszaszorították azt. Különösen Marco Minniti hatalmas munkát végzett a líbiaikkal, ami egy új belügyminiszterrel, akinek nem számít az olasz városok biztonsága, teljesen dugába dőlhet. Továbbá az ő személye egyben egyik fő biztosítéka is az együttműködésnek pl. a líbiai törzsekkel, így mindenképpen nehéz dolga lesz annak, aki átveszi a helyét.

Az öt csillagosok és a Liga azonban valóban annyira egymásnak homlokegyenest ellenkező nézeteket vall sok tekintetben, hogy igen nehéz lesz azokat egy kormányon belül összhangba hozni. Habár az öt csillagosok jobboldali és centrista szárnya elősegítheti a Liga eszméinek a felülkerekedését a kormányzásban, de az meg az 5 Csillag Mozgalomban okozhat mély töréseket.

Az igazság az, hogy maga az olasz társadalom mélyen megosztott, és az tükröződik a jelenlegi kormányalakítási nehézségekben is. De reménykedjünk benne, hogy sikerül valami minimális egységbe rendeződniük, bár ez igen kétséges. De Salvini egy nagyon karizmatikus politikus, és talán sikerül neki. De mindenképpen nehéz lesz neki megvalósítani az “elsők az olaszok” küldetését, mivel nagyon sok Olaszországban a ‘68-as elhajlott. Bár maga Salvini személyiségét sem lehet megérteni ‘68 nélkül, de ő végül a mozgalom pozitív oldalait képviseli.

Bár hazánkban ma divat a ‘68-as “lázadást” csak negatívan beállítani, de abból sok jó dolog is született, amit mi itt alig-alig tudunk felfogni, annyira tőlünk távol zajlottak le az események. Az széttört nagyon merev kereteket is, és valójában a mai jobboldali olasz politika is mélyen át van hatva annak a pozitív vonulatától. Ilyen pl. az univerzális szeretet és békesség eszméje, ami persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek Európába kell költöznie annak nevében, hanem éppen a haza és a nemzet szeretetét emeli egy még magasabb szintre. És így tovább.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/rabbia-delle-due-basi-contro-matteo-e-luigi-non-vi-votiamo-1525098.html

https://www.facebook.com/salviniofficial/

http://www.ilgiornale.it/news/politica/quei-legami-casaleggio-e-soros-che-i-grillini-bollano-fake-1501992.html

http://www.liberoquotidiano.it/news/politica/12430506/m5s-convegno-uomo-george-soros-alta-finanza-antonio-foglia.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/appendino-registra-figlio-due-mamme-1518666.html

Fülöp Ida
2018.05.09.

Egyre durvább támadásokat követnek el a jegy nélkül lógó migránsok az olasz vonatokon. A napokban egy kalauzt védelmező rendőrt intéztek el, miközben röhögve azt mondták, hogy úgy sem tehet ellenük semmit, mert ők menekültek. Eddig is rendszeresen fenyegették a kalauzokat, de ilyen brutális tettet még ezidáig nem követtek el vonaton.

Már évek óta visszatérő téma az olasz regionális és a jobboldali sajtóban a jegy nélkül utazó migránsok támadásai a kalauzok ellen. Először még próbálták ők maguk megoldani a helyzetet, de aztán többnyire rendőrt hívtak, ha nem akart a lógós migráns magától leszállni a vonatról.

Most vasárnap délután azonban már a kalauzt védő rendőrre is rátámadtak a nigériai bevándorlók a Milano-Lecco vonalon, és ütötték-verték, rugdalták mintegy tízen. Az eset azzal kezdődött, hogy a vasutas a menedékkérő jegyét merte kérni, aki ezen kiborult, és elkezdte az utasokat is inzultálni rajta kívül. Ekkor a 41 éves rendőr, aki éppen az esti szolgálatba utazott a vonaton, felfedte a kilétét, és próbálta lenyugtatni a nigériai fiatalembert. Ez azonban egyáltalán nem járt sikerrel, sőt még a vele együtt utazó honfitársai is bevadultak, és brutális ellentámadásba lendültek.

A nigériaik lefogták a kalauzt, a rendőrt pedig a többi utas szeme láttára durván megverték, és még a pénztárcáját is próbálták elvenni. Majd a következő állomáson kereket oldottak az áldozatukat vértócsában ott hagyva, és a szemtanúk szerint egy másik vonaton folytatták az útjukat.

Szerencsére végül is a rendőr sérülései nem voltak annyira súlyosak, mint ahogy az elsőre tűnt, de így is napokra kórházba került. Itt az Il Giornale lapnak elmondta, hogy miközben bántalmazták őt a nigériai férfiak, nevetve azt mondták neki, hogy úgy sem tehet ellenük semmit, mert ők menekültek. Beszámolt még arról is, hogy még akkor is tovább rugdalták őt az állítólag szegény háborúk, üldöztetés és ínség elől "menekülő" afrikaiak, amikor már a földön feküdt ájultan.

Két támadót bár már letartóztattak közülük, de valószínűleg valóban nem igen tesznek velük semmit a nagyon enyhe olasz törvények miatt. Így továbbra is röhögve verhetik az olaszokat, és még az őket védelmező rendőröket is ezek az afrikai “politikai üldözöttek” Soros és társai fura örömére.

Paolo Grimoldi a Liga képviselője és lombardiai titkára az üggyel kapcsolatban újból hangsúlyozta, hogy a hadsereg jelenléte kell a tartomány vonataira, ahogy ezt ők már korábban is jelezték a belügyminisztériumnak. Továbbá azt a témát is feszegette, hogy miért is kell az olaszoknak havi 1.100 eurót fizetni ezeknek a nigériai menedékkérőknek, akik sorra követik el a bűncselekményeket az országban, holott csak igen kis részük menekült az hivatalos adatok szerint is. 2016-ban például 15.616 nigériai kérvényezett menekültstátuszt Olaszországban, és abból csak 439-en voltak rá jogosultak.

A Liga politikusa hozzáfűzte még azt is, hogy maga a nigériai elnök is többször elmondta már, hogy az országából jórészt a bűnözők jönnek el Európába. Így a következő kormánynak szerinte egyik fő feladata kell hogy legyen az, hogy visszaviszi őket oda, mivel Olaszországban is főként csak bűnöznek. Az Öt Csillag Mozgalom programjában azonban sokkal inkább az szerepel, hogy első megoldásként átpasszolják őket más EU-s országokba a szolidaritás jegyében...

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/poliziotto-difende-capotreno-i-nigeriani-pestano-sangue-1523134.html

http://milano.corriere.it/notizie/cronaca/18_maggio_07/lecco-poliziotto-picchiato-un-gruppo-migranti-senza-biglietto-d2e1654e-51b6-11e8-b9b9-f5c6ed5dbf93.shtml

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/lecco-pestato-dai-migranti-sul-treno-tanto-siamo-profughi-1523625.html

https://milano.corriere.it/notizie/cronaca/18_maggio_08/lecco-l-agente-aggredito-treno-noi-profughi-non-puoi-fare-niente-cd67d22a-527d-11e8-b644-be5bfaf16efb.shtml

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/quelle-violenze-dei-nigeriani-lonorevole-grimoldi-ci-costano-1523794.html

http://www.video.mediaset.it/video/matrix/servizi/5-stelle-le-risposte-sull-immigrazione_813120.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?