Fülöp Ida
2018.08.05.

A tojással megdobott olaszokat rasszistázó lány apját korábban elítélték a nigériai maffia helyi vezetőjeként. Most migránsokat segítő ügynöksége van, és egy baloldali szövetkezetnél is segíti az integrációjukat.

A héten az olasz sajtó egyik fő témája a nigériai származású a 22 éves diszkoszvető csillaguk elleni “rasszista” támadás volt. Daisy Osakue-t néhány napja, július 29-én vasárnap éjjel dobták meg egy tojással akkor még mindenki számára ismeretlen személyek a Torinóhoz közeli Moncalieri városában. Ennek következtében a lány szeme könnyebben megsérült.

Bár a rendőrség azonnal tudatta, hogy nem a bőre színe miatt esett rá a tojásdobálók választása, úgy a lány, mint az apja a teljes baloldali politikai és értelmiségi gárdával napokon át raszistázta az olaszokat az eset miatt. Valamint a jelenlegi kormány migrációs politikáját tették felelőssé a támadásért.

A képen: Daisy fotója az apjával a közösségi oldalán 

Daisy apja még azt is kijelentette a sajtónak, hogy már az országból való elköltözést fontolgatja az ott dúló nagy rasszizmus miatt. Mivel ennyire felhívta magára a figyelmet, néhány jobboldali újságíró utána járt, hogy ki is ez az ember. Így kiderült róla, hogy 24 éve érkezett Olaszországba, és többször is elítélték bűncselekmények miatt.

2007. október 9-én 5 és 4 hónapos büntetést kapott első fokon bűnszervezetben való részvétel, rablási kísérlet és drogkereskedelem miatt. Ez alkalommal a rendőrség a nigériai “Eiye” és “Black Axe” bűnszervezetek helyi bűnbandái közötti csatározások ügyében folytatott nyomozást, amelyek a Torino és környéke területének uralása miatt csaptak össze. Iredia Osakue az “Eiye” bűnbanda egyik helyi vezetőjének bizonyult.

De az olaszokat rasszistázó férfi már 2002-ben is szerepelt a bűnüldözési krónikákban. A La Repubblica egyik híre számolt be arról, hogy nigériai prostituáltak futtatása miatt tartóztatták őt le az élettársával együtt. Ez utóbbi a már Olaszországban született diszkoszvető Daisy anyja, aki valójában ún. mamanként kezdte ottani pályafutását. Így nevezik a nigériai maffiában azokat a nőket, akik közvetlenül állnak kapcsolatban és irányítanak 3-4 prostituáltat. Iriade ellen továbbá 2006-ban is folyt eljárás nigériai prostituáltak kapcsán.

Mára azonban a páros úgy tűnik jó útra tért, bár ez ügyben sok olasz hozzászóló fejezte ki kételkedését a róluk szóló internetes híradások komentelő szekciójában . Most egy migránsokat segítő családi ügynökséget tartanak fenn “Daad Agency” néven, amely keretében az érkezők hivatalos ügyeinek az intézésével foglalkoznak a tartózkodási engedélyektől kezdve egészen a családegyesítésekig.

Ezenkívül Iredia Osakue kulturális közvetítőként is dolgozik a menedékkérők ellátásával foglalkozó “Sanitalia” (Egészséges Olaszország) szövetkezet 15 piemontei központjában. Daisy pedig még politizál is, a baloldali Demokrata Párt regionális ifjúsági szervezetének a tagja.

Mindenesetre valaki vagy valakik nem nagyon örültek az Il Giornale újságírója oknyomozásának Daisy családja után, és életveszélyesen megfenyegették a facebook oldalán a rendőrség által is megerősített fenti adatok miatt. Ez is alátámasztja azoknak az olaszoknak a véleményét, akik szerint most is alaposabban meg kellene vizsgálni Osakue tevékenységét. Valamint többen is mélyen elcsodálkoztak azon is, hogy hogyan is lehet valaki ilyen múlttal kulturális közvetítő.

Az már csak hab a tortán, hogy időközben kiderült az is, hogy az elkövetők nem hogy rasszista neonácik voltak ahogy ezt Renzi vizionálta egy twitter bejegyzésében, hanem az egyikőjük éppen a pártja színeiben futó helyi önkormányzati képviselő fia. Így hatalmas öngólt rúgtak a baloldaliak az üggyel, és igen nevetségessé is váltak.

Nem is beszélve arról, hogy újból fény derült arra, hogy ez a nagy bevándoroltatás, amelynek ők az egyik fő támogatói és haszonélvezői, valójában nagymértékben elősegíti az afrikai maffiák terjeszkedését olyan városokban és településeken is, ahol korábban híre-nyoma sem volt nemhogy a szervezett bűnözésnek, de még csak a bűnözésnek sem.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/pap-daisy-minaccia-noi-dallitalia-ora-spuntano-due-arresti-e-1561287.html

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/daisy-osakue-presa-banda-delluovo-hanno-agito-goliardia-1561225.html

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13366435/daisy-osakue-laura-tecce-giornalista-giornale-minacciata-di-morte-insulti.html

http://www.repubblica.it/cronaca/2018/07/30/news/atleta_azzurra_di_origine_nigeriana_pestata_da_razzisti-202972693/

Fülöp Ida
2018.07.30.

Legújabban veszélyes rasszizmus dúl Olaszországban Salvini miatt a baloldal szerint, rendszeres tojásdobálók fehér nők után egy színes bőrű lányt is célba vettek.

A mai napon az egész olasz sajtó a nigériai származású, de Olaszországban született diszkoszvető bajnoknőjük elleni tegnap éjjeli tojástámadás miatt volt hangos. A 22 éves Daisy Osakue éjfél után nem sokkal ment hazafelé a Torinóhoz közeli Moncalieri városa utcai afrikai prostituáltakról ismert negyedében, amikor egy mellette elhaladó autóból megdobták egy tojással.

A képen: Moncalieri városa

A fiatal lány szemébe belement a tojáshéj egy darabja a szaruhártyáját is megsértve, de végül szerencsére csak könnyebben sérült meg. Daisy először attól tartott, hogy savval öntötték le, mivel prostituáltnak gondolták. A mai napon ennek ellenére mégis rasszista támadásról beszélt. Habár a rendőrség még nem ismeri az elkövetőket, és a lány sem, és a negyedben már korábban is jeleztek hasonló eseteket.

Néhány napja egy étterem előtt három fehér nőt céloztak meg tojásokkal meg ugyanabból az autóból, amelyikből most a színes bőrű sportoló lányt. Két hete pedig egy olasz nyugdíjas nő tett feljelentést, hogy tojásokkal dobálták meg a házát. De ezekben az esetekben senki nem is foglakozott az üggyel.

Most azonban az egész baloldal Renzi volt miniszterelnöktől kezdve veszélyes rasszizmust kiáltott az eset kapcsán. Talán azért is, mert maga az áldozat Daisy Osakue is az olasz baloldali Demokratikus Párt ifjúsági tagozatának a tagja.

Ezt az esetet most jól fel tudták használni arra, hogy újabb támadást intézzenek a Matteo Salvini belügyminiszter elleni propaganda hadjáratukban, és ezért még a tényeket is csúnyán elferdítették. Salvini azonban ez az ügy kapcsán is elmondta, hogy semmilyen erőszaknak sincsen helye, de az igazi probléma nem a rasszizmus  Olaszországban, hanem a migránsok által elkövetett bűncselekmények.

Csupán az elmúlt 3 napban 95 migránst tartóztattak le, és 454 ellen tettek feljelentést. Erről azonban a baloldali sajtó és a baloldali politikusok és értelmiségiek mélyen hallgatnak. Őket csak a bevándorlók elleni támadások izgatják, és már hetek óta súlyosan növekvő rasszizmusról beszélnek. Ez utóbbiért az új kormányt teszik felelősé, amely szerintük folyamatosan a bevándorlók ellen uszít félelmet és gyűlöletet gerjesztve irányukban.

Azonban a statisztikák is őket cáfolják, valamint az is, hogy olyan esetet is megpróbálnak rasszizmusnak bemutatni, amelyben még a rendőrség és az ügyészség sem lát azt. Továbbá még a baloldali krónikák szerint sem tud annak minősülni, hiszen milyen rasszista is az, aki bőrszínre való tekintet nélkül támad nőkre...  

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/daisy-osakuek-atleta-italiana-colore-pestata-nella-notte-1559713.html

http://torino.repubblica.it/cronaca/2018/07/30/news/il_racconto_di_daisy_ho_temuto_fosse_dell_acido_forse_mi_hanno_scambiato_per_una_prostituta_-202978177/?ref=fbplto

https://www.agi.it napban/cronaca/atleta_azzurra_aggredita_torino_daisy_osakue-4218400/news/2018-07-30/

http://www.lastampa.it/2018/07/30/cronaca/i-lanciatori-di-uova-avevano-gi-colpito-due-volte-TZP3VqaW9yQUi237sAVmnN/pagina.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/allarme-criminali-stranieri-salvini-immigrati-1559970.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?