Fülöp Ida
2019.06.13.

De amikor megkapta, kiakadt, hogy Líbia nem biztonságos ország, és elindult Olaszország felé.

A német NGO-s hajó a napokban újból visszatért a líbiai partokhoz hogy újabb gumicsónakos "önkéntes hajótöröttekre" találjanak a tengeren. Nem is kellett sokáig várniuk, és tegnap délelőtt "véletlenül" 52 migránsra bukkant a Colibri nevű felderítő kisrepülőjü. Így azon nyomban a hajó legénysége jó szokásuk szerint ki is kapcsolta a transzpondert, hogy senki ne tudja merre járnak éppen, és fel is vették a fedélzetre az Európába igyekvő afrikaiakat a líbiai partoktól néhány tíz mérföldnyire.

A képen: A Sea Watch 3 hajó + térkép a migránsok felvétele helyéről (piros jelzés)

Majd délután elkezdett Sea Watch biztonságos kikötőért fohászkodni. A mai napon Tripoli tudatta, hogy náluk kiköthetnek. Az egész olasz sajtó és olvasó közönsége mélyen meglepődött, hogy micsoda fordulat ez, és eddig ilyen még nem volt.

De eme rövidke epizód után újból visszatért minden a már évek óta megszokott kerékvágásba, és  Sea Watch 3 hajó elindult Lampedusa felé, hogy ők bizony Líbiába nem viszik a migránsokat, hiszen éppen onnan menekülnek, és az nem biztonságos kikötő. 

Ezek után újabb meglepő fordulat következett be, Matteo Salvini olasz belügyminiszter tudatta, hogy éppen maga a Sea Watch kérte korábban Líbiától is, hogy oda vihesse a migránsokat. És láss csodát, tényleg maga civil szervezet is közölte az olasz nyelvű twitter oldalán, hogy Líbiához is folyamodott biztonságos kikötőért:

resta in attesa di indicazione di un porto sicuro, con richiesta inviata a LY, Olanda, MTA, ITA."

"A Sae Watch biztonságos kikötő kijelölésére várakozik, miután elküldte a kérését LY, Hollandia, MTA, ITA felé."

A fenti LY akárhogy is vesszük Líbia jelölése, így ezért ajánlotta fel Tripoli, hogy oda mehetnek, ami ha tényleg bajba jutott hajótöröttek kimentéséről lenne szó teljesen jogos is lenne, mivel az csak 38 mérföldre volt a hajó ma délelőtti pozíciójától, míg Lampedusa 125 mérföldnyire.

A hivatkozott twitter bejegyzés írója ugyanebben a posztban még egy másik "freudi elszólást" is elkövetett, mivel nyíltan nem a mentés (salvataggio), hanem az átrakodás/átvétel (trasbordo) szót használta  a migránsok fedélzetre vételére.

A Sea Watch 3 most éppen Lampedusa felé tart, ahol már a jól ismert sorosista Patronaggio ügyész fogadja őket, aki az elmúlt hónapokban már kétszer is eljátszotta azt, hogy embercsempészet ürügyén eljárást indítva lefoglalja a hajót, és leszállítja a migránsokat a belügyminiszter leszállást tiltó utasítását ilyen jogi trükkel felülírva. Majd rövid időn belül megállaptja, hogy semmiféle jogsértés nem történt.

Talán az NGO már ezért sem ügyel egy kicsit sem a szavaira, mivel jól tudják, hogy a játszma immár arról szól, hogy jogi gyakorlattá tegyék a bevándorlók teljesen szabad akadályoktól mentes bejutását Afrikából az EU-ba az ENSZ Globális Migrációs Paktuma szellemében. 

A nemzetállami határokat azonban azért nem lesz ennyire könnyű eltörölni, mivel az ENSZ azért mégsem világkormány, és nem tudja felülírni a nemzeti döntéseket, csak így trükközget a beépített emberei révén. Habár ezt elég sikeresen teszi.

De az olasz nemzeti kormány is résen van, és megteszi az ellenlépéseket azon jogi keretek között, amelyek még a hatáskörében vannak, mivel azokat még nem ruházta át nemzetközi szervezetekre.

Mindenesetre a játszma folytatódik tovább, és Salvini és csapata is mindig újabb jogi lépéseket vet be a nemzeti határok védelmében. Meglátjuk, hogy most mivel próbálják meg kivédeni ezt az újabb támadást "internacionalista".

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/libia-ordina-sbarco-sea-watch-salvini-obbedite-o-ne-1710341.html

https://twitter.com/SeaWatchItaly/status/1138891229326979074

https://voxnews.info/2019/06/12/seawatch-ruba-52-clandestini-salvini-atto-di-pirateria/

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13472715/matteo-salvini-sea-watch-viminale-via-libera-libia-tripoli-nave-ferma-mediterraneo-lento-movimento-tunisia.html

Fülöp Ida
2018.09.05.

A líbiai fővárosban jelen lévő milíciák az ENSZ égisze alatt kötötték meg legújabb tűzszüneti megállapodásukat tegnap.  

Tripoliban augusztus 27-én indított harcot a többi milícia ellen a 7. Brigád fegyveres formáció a korrupció megszüntetésére. Al-Szarradzs kormányfő néhány napja még rendkívüli helyzet kihirdetésére is rákényszerült. A harcok miatt több mint 1800 családot kellett kitelepíteni a város déli negyedeiből biztonságos területekre, valamint a repülőteret is bezárták Misurata városába áthelyezve annak forgalmát.

A képen: harckocsi Tripoliban (Afp)

Tegnap azonban megérkezett az erősítés Misurata-ból, továbbá az ENSZ líbiai különleges megbízottja Gassam Salamé is békítő konferenciát tartott. Ezen a Tripoliban székelő kormány elnöksége, belügyminisztere és a városban és környékén jelen lévő fegyveres alakulatok vezetői és tisztjei vettek részt az ENSZ hivatalnokain kívül. Végül a harcoló felek újabb tűzszüneti megállapodást kötöttek.   

Az olasz sajtóban az elmúlt hét egyik fő témája volt a líbiai harcok kiújulása hosszú békés időszak után. A biztonsági szakértők mind egyetértettek abban, hogy Al-Szarradzs kormányának esetleges megbuktatása  több ponton is nagy kockázat Olaszország számára. Újból beindulna a migrációs áradat, és energetikailag is nehéz helyzetbe kerülne az ország. Olaszország gáz- és olajellátásának egy jó része Líbiából érkezik az ENI vállalat közvetítésével.

A római Luiss Egyetem tanára és a nemzetközi kapcsolatok szakértője, Raffaele Marchetti még ezeken túl is egy újabb veszélyre is felhívta a figyelmet. Szerinte a helyzet bár romlott az elmúlt napokban, még akár teljesen stabilizálódhat is, de ha ez nem történik meg, akkor Olaszország még akár arra is rákényszerülhet, hogy fegyveresen avatkozzon be a helyzetbe.

Arturo Valvelli, az Ispi Intézet munkatársa, aki az líbiai helyzet egyik legelismertebb olasz szakértője arról beszélt az Il Giornale lapnak a válsághelyzet kapcsán, hogy Észak-Líbiában a társadalom hagyományos törzsi szerveződésének a helyét átvették a polgárháború 2011-es kitörése óta a fegyveres alakulatok, így azok vezetőjével kell megegyezni. Líbiában mintegy 300 milícia működik.

Fentieket továbbgondolva felsejlik a tömeges migráció egy újabb hatalmas veszélye, legyen az akár legális, vagy illegális. Olyan emberek is érkezhetnek nagy számmal a krízis területekről, akik hajlamosak milíciákba rendeződve fegyveresen is küzdeni a céljaikért. Ezek a fegyveres csapatok aztán akár Európában  is polgárháborús gócpontokat hozhatnak létre Líbiához, Irakhoz és Szíriához hasonlóan, ha már elérnek egy akkora tömeget, hogy érdemes nekik az állami rendfenntartó szervezetekkel ujjat húzni.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/tripoli-raggiunto-accordo-cessate-fuoco-1571764.html

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2018/09/05/accordo-cessate-fuoco-tripoli_ycA3l22pgUXX0s9sBZRKNK.html

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2018/09/04/caos-libia-cosa-rischia-italia_WQV1trLE8yFcdAOMcVmAwL.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/paese-su-base-tribale-che-pu-trovare-pace-solo-col-modello-1571220.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?