Fülöp Ida
2019.07.19.

A Liga egyik EP-s politikusa szerint Mario Draghit akarják megtenni olasz miniszterelnöknek az olasz baloldal, az Öt Csillag Mozgalom és a Forza Italia támogatásával.

Tegnap reppent fel az a hír az olasz sajtóban, hogy Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, aki részt vett a Bildelberg-csoport idei titkos találkozóján, bizalmatlansági indítványt kíván benyújtani Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen. Az indítvány apropója a Liga feltételezett orosz finanszírozási botránya, amelyet a kétes megbízhatóságú amerikai hírportál,a BuzzFeed robbantott ki a nemzetközi politikában július 10-én.

A képen: Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök és Maria Elena Boschi, a Salvini elleni indítvány fő szorgalmazója

A baloldali Demokrata Párt már napok óta unszolja Salvinit az öt csillagosokkal együtt, hogy számoljon be az olasz parlamentnek az ügyről. Szerinte azonban igazából nincs miről beszélnie, mivel a pártja egy rubelt sem kapott Putyinéktól. Emiatt a Pd-s és öt csillagos politikusok folyamatosan támadják, hol gyávának, hol a parlamenti demokrácia megcsúfolójának titulálva őt. 

Az olasz politikában nagyon nagy port kavart fel a BuuzFeed híre, és folyamatosan egyik fő téma. Az Il Giornale jobbközép lap szerint azonban egyáltalán nem megbízható az infó, mivel különös módon ugyanez a hírportál támadta meg Donald Trump amerikai elnököt is az orosz kapcsolatai miatt. A nyomozások azonban semmit sem igazoltak vissza a BuuzFeed állításaiból.

Több vezető olasz újságíró is azt találgatta, hogy miért éppen most állt elő az amerikai hírportál a hírrel, amikor maga a kifogásolt találkozó a Lombardia-Oroszország Társaság elnöke, a ligás Gianluca Savoini és orosz üzletemberek között tavaly októberben történt.

A kép egyre jobban kezd összeállni Renziék indítványi tervével. Ezzel az oroszos felfújt botránnyal akarják Salvinit és pártját megbuktatni és eltüntetni a kormányzásból. Antonio Maria Rinaldi, a Liga európai parlamenti képviselője szerint az terv, hogy Mario Draghi legyen az olasz miniszterelnök.

A képen: Antonio Maria Rinaldi ligás EP képviselő Matteo Salvinivel

Az öt csillagos EP-s képviselők az EU-s politikában már évek óta baloldali liberális politikát képviselnek a migráció területén is, és a Liga és az egész olasz politika úgy ítéli meg, hogy most Ursula Von der Leyen megválasztása kapcsán egyenesen szövetségre léptek az olasz baloldallal uniós szinten. Az Öt Csillag Mozgalom már a tavalyi olasz választások után is futott egy kört a Demokrata Párttal, de akkor éppen Renzi ellenezte velük a közös kormányzást. Azóta azonban úgy tűnik meggondolta magát. 

Renzi egyik legfőbb embere, Maria Elena Boschi a mai napon is nagy elánnal dobta be magát a bizalmatlansági indítvány elindítása ügyében, a Pd (Partito Democratico) más vezető politikusai azonban nem ilyen elszántak. Továbbá az öt csillagosok is kezdenek vissza venni az elmúlt napokat jellemző Salvini elleni kemény támadásaik hevéből, mivel nem biztos, hogy minden képviselőjük támogatná az indítványt. Így akár még fordítva is elsülhetne a dolog, és éppen hogy Matteo Salvini pártját erősítené meg.  

Az olasz baloldali párt azonban nemcsak a hazai pályán támadja Salviniékat, hanem az Európai Parlament elé is akarják vinni a párt szerintük valóságos orosz finanszírozását. A Pd európai parlamenti képviselője, Simona Bonafé ma a twitter oldalán jelezte, hogy az Európa Parlamenthez fordul a S&D frakció, hogy az tárja fel azt, hogy milyen "zavaros kapcsolatok kötik az olasz szuverenistákat Oroszországhoz".

De nemcsak Olaszországról van szó, hanem az összes Európa-ellenes párt orosz finanszírozására fényt kell derítenie az EP-nek a legutóbbi választások kapcsán az európai szocialisták frakciója szerint, amely azzal céllal történt, hogy meggyengítsék az európai integrációt.

Fentiek szerint az európai baloldal teljes pályás lerohanásra készül, minden olyan párt ellen, amely nem akar Amerikai Egyesült Államokat hatalmas migrációs beáramlással egyetemben az EU területére.

Az Európai Bizottság új elnöke Olaszországgal kapcsolatos megnyilvánulásai is azt mutatják, hogy ugyanott folytatja ez elit, ahol Juncker abbahagyta. Ursula Von der Leyen alig lépett hivatalba, de máris közölte, hogy folyamatosan monitorozni fogja az olasz költségvetés helyzetét, valamint megerősítette a Líbiából csónakon Európába induló migránsok kimentésének a fontosságát, és csak általánosságokban beszélt az embercsempészek elleni harcról elkerülve a líbiai parti őrséggel való együttműködés témáját, amely nélkül ez lehetetlen. Ez utóbbit az elmúlt időszakban heves támadás érte a migrációt pártoló civilek és politikusok részéről. Leyen csak Marrokkót és Tunéziát nevezte meg a bűnözők elleni harcban.

Leyen állásfoglalása nagyon emlékeztet azokra az időkre, amikor a Renzi-kormány az Európai Bizottság aktív közreműködésével évi 150-200 ezres számban szállította be a migránsokat az EU területére az NGO-s hajók aktív közreműködésével. Renziék a költségvetési lazaság elnézése fejében vállalták Olaszország elárasztását dél-ázsiai és afrikai bevándorlókkal.

Az olasz jobboldali politikusoknak és jobboldali sajtónak nagy kétségei vannak Leyent illetően, és nem szavaztak rá sem a Liga, sem az Olaszország Testvérei  párt. Az olaszok már évek óta hallgatják azokat a migrációs lózungokat, amelyeket Leyden is felsorakoztatott, és eddig semmi jó nem származott nekik azokból, csak sok százezernyi migráns.  

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/pd-sfiducia-salvini-ora-presentiamo-mozione-1728489.html

https://www.tpi.it/2019/05/29/bilderberg-2019-partecipanti-gruppo-bilderberg/

https://www.agi.it/politica/salvini_russia-5831058/news/2019-07-13/

https://it.insideover.com/politica/caso-lega-russia-tutti-i-dubbi-sullinchiesta-di-buzzfeed.html

https://www.liberoquotidiano.it/news/politica/13485202/maria-elena-boschi-matteo-salvini-va-sfiduciato-appello-m5s.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/pd-diviso-sulla-sfiducia-capitano-ira-renzi-incredibile-non-1728840.html

https://www.iltempo.it/news-adn-kronos/2019/07/18/news/lega-bonafe-pd-fondi-russi-a-sovranisti-a-odg-prossima-plenaria-1189889/

https://www.huffingtonpost.it/entry/maria-elena-boschi-e-matteo-renzi-vogliono-sfiduciare-matteo-salvini_it_5d302ba2e4b0419fd32838bd

https://voxnews.info/2019/07/18/non-ci-sono-i-numeri-ma-il-pd-vorrebbe-governare-col-m5s/

EU-s botrány lett a Diciotti hajóról a katolikus egyház által befogadott migránsok egy részének eltűnéséből. Az Európai Bizottság szóvivője szerint nem lehetett volna őket szabadon engedni azonosítás nélkül.

Meglepő dolgot közölt tegnapi sajtótájékoztatóján az olasz katolikus egyház által fenntartott Rocca di Papa “Jobb világ” nevű befogadó központjából szó nélkül lelépett migránsok ügyében az EU Bizottságának a migrációs szóvivője. Tove Ernst a fogvatartásukról beszélt az azonosításuk érdekében, ha az szükséges:

“Az elmúlt hónapokban nagyon világosan hangsúlyoztuk, hogy természetesen amikor arra szükség van, alkalmazható a migránsok azonosításának a megkönnyítésére és az eltűnésük megakadályozásra a fogvatartásuk, a menekültstátusz elbírálása alatt is. Arra kértük minden tagállamot, hogy olyan befogadó központokat biztosítsanak, amelyek a fogvatartást is lehetővé teszik: az a tény, hogy az EU elkötelezett abban, hogy védelmet adjon azoknak, akiknek erre szükségük van, nem jelenti azt, hogy a migránsok megválaszthatják azt a tagállamot, ahol azt kérvényezni akarják.”

A képen: olasz kikötőbe érkező migránsok

Francesco Soddu, az olasz Karitász elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a migránsok szabadon oda mennek, ahova akarnak, és abban a tagállamba kérnek védelmet, amelyikben csak akarnak. Az ő álláspontját képviseli a Baobab nevű civil szervezet is, amelynek táborába “menekültek el” a Karitásztól a Diciotti hajón érkezett eritreiaiak közül mintegy 16-an. Tették ezt annak ellenére, hogy Ferenc pápa még fagyit is küldött a megérkezésük örömére a katolikus szervezetnél szervezett ünnepségre.

Az Baobab NGO ügyvédei azt is tudatták, hogy nem adják ki őket a felkutatásukra indult olasz rendőrség különleges egységeinek, mivel ők nem hatóságok elől elbújó körözött személyek, hanem tranzitmigránsok, akiknek csak egy átmeneti állomás Olaszország a rokonaik és a jobb élet reménye elérése útján. Háborúk, diktatúrák, terrorizmus, klimatikus változások, éhezés és szegénység elől menekülnek ők, és a Baobab szervezet saját maga akarta tudatni, hogy náluk vannak, és ők védelmezik őket, és nem engedik őket visszavinni a Rocca di Papa befogadó központba. De azért végül azonosítás céljából elkísérték a migránsokat a helyi bevándorlási hivatalhoz, miután maga a belügyminiszter is foglalkozott az üggyel, hogy a bevándorlóknak nincs joguk papírok nélkül jönni-menni az országban.

Nabil, aki szintén eritreiai, és 2013-ban érkezett Olaszországba, az Il Giornale lapnak a fentieket megerősítve elmondta, hogy azért tűnhettek el a honfitársai, mert már tovább mentek északra Az eritreiai fiú felfedte, hogy számukra Olaszország csupán egy olyan tranzitállomás, mint Líbia. Németország és Svédország sokkal jobb helyek, mivel ott adnak nekik lakást és munkát is.

Eritrea római nagykövete szerint azonban a helyzet még ennél i bonyolultabb, mivel sok etiópiai adja ki magát eritreianak, hogy megkapja a menekültstátuszt. Pietros Fessahazion szavai újból csak alátámasztják azt, hogy szinte teljesen lehetetlen az EU- területére illegálisan érkező migránsok megfelelő azonosítása.

Mindenesetre az újabb európai migrációs botrányban az EU Bizottság szóvivőjének az állásfoglalása merőben új és “meredek”, azok után hogy éveken át ostorozták Magyarországot azért, hogy úgymond zárt táborokban tartja a menedékkérőket többek között a megfelelő azonosításuk céljából is. Ez még magát a Sargentini-jelentést is teljesen új fénybe helyezheti. Hogyan is ítélhetnék el hazánkat azért, amit immár maga az EU Bizottsága követel meg a tagállamoktól.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/migranti-fuga-continua-lue-dovevate-trattenerli-1572675.html

http://www.ilgiornale.it/news/diciotti-trovati-16-migranti-spariti-baobab-ammette-sono-1572877.html

http://www.ansa.it/sito/notizie/topnews/2018/09/07/cercano-migranti-diciotti17-prelevati_0db79d96-58d4-4857-89bc-0c138872ef2c.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/noi-eritrei-litalia-tappa-scappiamo-germania-o-svezia-1572676.html

http://www.ilpopulista.it/news/6-Settembre-2018/28756/bergoglio-manda-i-gelati-ai-migranti-della-diciotti-ma-in-cinquanta-tagliano-la-corda.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?