Fülöp Ida
2018.09.05.

A líbiai fővárosban jelen lévő milíciák az ENSZ égisze alatt kötötték meg legújabb tűzszüneti megállapodásukat tegnap.  

Tripoliban augusztus 27-én indított harcot a többi milícia ellen a 7. Brigád fegyveres formáció a korrupció megszüntetésére. Al-Szarradzs kormányfő néhány napja még rendkívüli helyzet kihirdetésére is rákényszerült. A harcok miatt több mint 1800 családot kellett kitelepíteni a város déli negyedeiből biztonságos területekre, valamint a repülőteret is bezárták Misurata városába áthelyezve annak forgalmát.

A képen: harckocsi Tripoliban (Afp)

Tegnap azonban megérkezett az erősítés Misurata-ból, továbbá az ENSZ líbiai különleges megbízottja Gassam Salamé is békítő konferenciát tartott. Ezen a Tripoliban székelő kormány elnöksége, belügyminisztere és a városban és környékén jelen lévő fegyveres alakulatok vezetői és tisztjei vettek részt az ENSZ hivatalnokain kívül. Végül a harcoló felek újabb tűzszüneti megállapodást kötöttek.   

Az olasz sajtóban az elmúlt hét egyik fő témája volt a líbiai harcok kiújulása hosszú békés időszak után. A biztonsági szakértők mind egyetértettek abban, hogy Al-Szarradzs kormányának esetleges megbuktatása  több ponton is nagy kockázat Olaszország számára. Újból beindulna a migrációs áradat, és energetikailag is nehéz helyzetbe kerülne az ország. Olaszország gáz- és olajellátásának egy jó része Líbiából érkezik az ENI vállalat közvetítésével.

A római Luiss Egyetem tanára és a nemzetközi kapcsolatok szakértője, Raffaele Marchetti még ezeken túl is egy újabb veszélyre is felhívta a figyelmet. Szerinte a helyzet bár romlott az elmúlt napokban, még akár teljesen stabilizálódhat is, de ha ez nem történik meg, akkor Olaszország még akár arra is rákényszerülhet, hogy fegyveresen avatkozzon be a helyzetbe.

Arturo Valvelli, az Ispi Intézet munkatársa, aki az líbiai helyzet egyik legelismertebb olasz szakértője arról beszélt az Il Giornale lapnak a válsághelyzet kapcsán, hogy Észak-Líbiában a társadalom hagyományos törzsi szerveződésének a helyét átvették a polgárháború 2011-es kitörése óta a fegyveres alakulatok, így azok vezetőjével kell megegyezni. Líbiában mintegy 300 milícia működik.

Fentieket továbbgondolva felsejlik a tömeges migráció egy újabb hatalmas veszélye, legyen az akár legális, vagy illegális. Olyan emberek is érkezhetnek nagy számmal a krízis területekről, akik hajlamosak milíciákba rendeződve fegyveresen is küzdeni a céljaikért. Ezek a fegyveres csapatok aztán akár Európában  is polgárháborús gócpontokat hozhatnak létre Líbiához, Irakhoz és Szíriához hasonlóan, ha már elérnek egy akkora tömeget, hogy érdemes nekik az állami rendfenntartó szervezetekkel ujjat húzni.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/tripoli-raggiunto-accordo-cessate-fuoco-1571764.html

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2018/09/05/accordo-cessate-fuoco-tripoli_ycA3l22pgUXX0s9sBZRKNK.html

http://www.adnkronos.com/fatti/esteri/2018/09/04/caos-libia-cosa-rischia-italia_WQV1trLE8yFcdAOMcVmAwL.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/paese-su-base-tribale-che-pu-trovare-pace-solo-col-modello-1571220.html

Fülöp Ida
2018.09.03.

Néhány napja újból harcok dúlnak Tripoliban, Soros egyik embere szerint a volt és a mostani olasz belügyminiszter tehet róla.

Az olasz sajtóban már több napja jelennek meg hírek arról, hogy Tripoliban újabb harcok robbantak ki a helyi milíciák között. Az összecsapásokat a tarhunai 7. Brigád líbia fegyveres csoport indította  el, és nem is szándékozik abba hagyni a harci tevékenységét addig, amíg ki nem söpri Tripoliból az összes többi olyan milíciát, amelyeket korrupcióval vádol.

A képen: a líbiai lázadó milícia (forrás: Ansa)

A helyi médiáknak a lázadó milícia vezetője, Abdel Rahim Al Kani, a mai napon is megerősítette, hogy nem hagyják abba harcokat, amíg az összes többi milícia el nem hagyja Tripolit. Akkor lesz majd újból biztonság a városban szerinte. A milícia tagjai a repülőtérre vezető úton helyezkednek el, és további ostromra készülnek az Abu Salim negyedben a következő órákban.

Fajez Al-Szarradzs líbiai miniszterelnök miután tegnap rendkívüli helyzetet hirdetett meg a városban, a mai napon a misurata-i terorrellenes erők vezetőjének, Mohammed Al Zain tábornoknak küldött parancsot, hogy jöjjenek Tripoliba, a fővárosba, újabb tűzszünet megteremtésére a város déli zónájában.  

Ki tudja végül, mikor is lesz újból béke Tripoliban. De az mindenképpen nagyon különös egybeesés, hogy ennek a 7. Brigád milíciának éppen akkor szottyant kedve polgárháborúzni egyet és a korrupció ellen küzdeni, amikor az olasz kormány teljesen leállította a migránsok beáramlását Líbiából az olasz migrációpártiak minden manőverezése ellenére.

Al Kani milíciája mostani harci beindulásával éppen a jelenlegi olasz kormány migrációs politikájának az egyik fő érvét ásta alá, hogy Líbia immár biztonságos, ezért nem kell már onnan elmenekülni. Így talán nem véletlen, hogy a migráció és Soros György ügyének és egyik fő olaszországi  védelmezője Gad Lerner publicista és író elsők között foglalkozott a témával a közösségi oldalán igen furcsa mondatokkal:

“Rendkívüli helyzet Líbiában. Kész-e vajon Olaszország katonailag is beavatkozni, hogy védje olaj érdekeltségeit, és folytassa migránsblokádot. Minniti elhamarkodott lépéseit szenvedjük most el, melyeket az őt követő Matteo Salvini is oszt. Elég volt a nagy proletárság demagógiájából.”

Lerner 2018. áprilisában járt Magyarországon a CEU vezetőjénél, és az olasz állami tévében is védelmébe vette az egyetemet. Valamint a márciusi olasz választásokon is  Soros olaszországi pártja, a nyílt társadalmas Emma Bonino által vezetett +Európa mellett kampányolt. Így érthető, hogy az elit híveként a hagyományos proletárság ellen szól, de miért is lenne a mostani líbiai harcokért a volt és a jelenlegi olasz belügyminiszter a felelős azzal, hogy az olasz közbiztonság érdekében elkezdték leállítani a tömeges illegális migrációt...

Források:

http://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2018/09/01/libia-milizia-ribelle-rifiuta-tregua_3dea13ca-b973-45a6-ad54-f6b483f884a2.html

http://www.ansa.it/sito/notizie/topnews/2018/09/02/brigata-ribellepronti-assalto-a-tripoli_a818817d-1108-4756-82e5-6d460bd00906.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/caos-libia-gad-lerner-italia-pronta-ad-agire-subiamo-scelte-1570833.html

https://twitter.com/gadlernertweet/status/983562516554018816

http://www.ilgiornale.it/news/politica/lerner-voter-bonino-bravissima-su-immigrati-1500193.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?