Fülöp Ida
2018.06.19.

Az új olasz belügyminiszter olyan dolgokat mondott Sorosról tegnap, amit eddig még csak kevesen. A nagy “filantróp” rabszolgákat akar, ezért finanszírozza a migrációt. Toni Iwobi a Liga nigériai származású szenátora az elmúlt években már többször is figyelmeztetett arra, hogy azok akik az illegális migrációt támogatják csupán modernkori rabszolgáknak telepítik be az afrikaiakat Európába.

Matteo Salvini az Il Giornale jobboldali lap kérdéseire válaszolva vázolta fel azt a migrációs politikát, amelynek megvalósítását tűzte ki célul belügyminiszterként. A beszélgetés során megerősítette, hogy továbbra sem engedik be az NGO-s hajókat olasz kikötőkbe, mert azok nem segítő tevékenységet folytatnak, hanem olyan személyek pénzelik őket, mint például Soros is, akik csupán újkori rabszolgákat akarnak. Szó szerint ezt mondta a Földközi-tengeren működő civil szervezetekről:

“Nem nagylelkűek, nem keresztények, akik a felebarátjukon akarnak segíteni, hanem jól meghatározott gazdasági érdek rejtőzik meg a tetteik mögött. Közvetlenül olyan személyek finanszírozzák őket, mint Soros, aki nem segíteni akar a menekülő gyerekeknek, hanem új rabszolgákat teremteni belőlük. Ezért továbbra sem fogjuk beengedni az NGO-kat az országunkba.”

A képen: Matteo Salvini Toni Iwobival

Matteo Salvini egyik nagy támogatója az illegális migráció elleni küzdelemben éppen a pártja nigériai származású politikusa, Toni Iwobi. Iwobi a Ligában már évek óta a migrációs és biztonsági ügyek felelőse, és az új olasz parlamentbe szenátorként választották be az olaszok.

A nigériai származású politikus számtalanszor emelte már fel a szavát az a trend ellen, hogy az elmúlt években a baloldali olasz kormányok korlátozták a hivatalos migrációt, miközben illegális migránsok százezreinek a bejutását segítették elő, akik aztán vagy az utcán végzik, vagy az olaszoknál jóval alacsonyabb órabérért, mintegy rabszolgaként kénytelenek dolgozni a megélhetésükért. Így Iwobi szerint is egyáltalán nem a jóság áll az illegális migráció támogatása mögött, hanem az olcsó afrikai munkaerő biztosítása, aminek következtében aztán sok olasz munka nélkül marad, és elszegényedik. Nem is beszélve arról, hogy sok migráns végül bűnszervezetek tagjaként végzi.

Toni Iwobi továbbá Salvinihez hasonlóan az Aquarius hajó kapcsán is elmondta az olasz parlamentben, hogy az egyetlen módja annak, hogy az illegális migránsok ne fulladjanak bele a tengerbe az, ha egyáltalán nem is indulnak útra Líbiából. Így ő is helyesli azt, hogy a napokban a belügyminiszter egyszerűen nem engedte be olasz kikötőkbe az NGO-s hajót, és így az kénytelen volt Spanyolországba vinni a bevándorlókat, akiket a líbiai partoknál gyűjtöttek össze a gumicsónakokról. (Az olasz sajtó és politikusok mindig a "menteni" szót használják igazából, habár mindenki tudja, hogy nem arról van szó.)

Matteo Salvini elmondta még az Il Giornale lapnak azt is, hogy rövid időn belül Líbiába készül, hogy megerősítse a két ország közti barátságot, melynek keretében iskolákkal, kórházakkal és infrastruktúrlis fejlesztésekkel kívánnak segíteni a nehéz helyzetbe kerül országnak. Azonban külön kiemelte azt, hogy nem szándékoznak beleszólni az észak-afrikai ország olyan belügyeibe, mint a választások erőltetése, ahogy ezt Franciaország teszi.

Az olasz belügyminiszter beszélt még arról is, hogy további lépések szükségesek az illegális migráció visszaszorításban, ezért Olaszországnak fel kell hagynia azzal, hogy a tengeri mentési zónáján kívül eső részéről is a parti őrsége és a haditengerészete hajóival szállítja be az országba a magukat menekültnek valló közép-mediterrán térségben a tengeren felbukkanó migránsokat. A mostani gyakorlat az, hogy a pl. a Frontex is egyszerűen csak Olaszországba szállítja be külföldi kisebb hajókon tartózkodó embereket ebből a tengeri zónából, akik azt állítják magukról, hogy üldözöttek és menekültek, a kötelékében lévő hajókra átvéve őket.

Elég csak bárhonnan elindulni a tengeren a migránsoknak gumicsónakon, vagy hevenyészett hajókon, és máris szállítják be őket olasz kikötőkbe az olaszok állami hajók, vagy a Frontex hajói a térségből. Ez nekik a nagy európai tengeri határvédelem.

Holott a hivatalos adatok szerint is a tengeren ily módon automatikusan “kimentett” migránsoknak csak kis része jogosult nemzetközi védelemre. 2017-ben Olaszországban mintegy 81.500 menekültkérelmet bíráltak el, és csupán a kérelmezők 8 %-a volt jogosult menekültstátuszra, és 8 %-uk pedig kiegészítő védelemre. De a többiek is teljesen simán bejutottak útlevél nélkül az EU nagy tengeri “határvédelmi rendszerén” keresztül, anélkül hogy bármit is tudna róluk a közös európai “határvédelmi hatóság”, azonkívül, hogy menedékkérőknek vallják magukat.

Források:

Fülöp Ida
2018.05.25.

Frosinone postáján akadt ki egy afrikai migráns, mert nem volt pénz a számláján. A hivatal vezetőjével kezdett el veszekedni amiatt, majd a kiérkező katonai rendőrök egyikét le is ütötte. Valamint támadó eszközökkel is felszerelkezett a másik ellen, vasrúddal és útjelzőtáblával. Az agresszív afrikai a helyi plébánia vendége. Az olasz város püspöke szerint nagyon hasznosak az olasz gazdaságnak a migránsok.

Május 23-án szerdán a késő délelőtti órákban a 20 éves Godsent Harmony pénzt akart felvenni a bankkártyájával az automatánál, de a számlájára nem érkezett pénz. Az afrikai menedékkérő emiatt a posta alkamazottaira és igazgatójára támadt, akik a rendőrség segítségét kérték. A nigériai mérgében eszelősen ököllel verte a posta üvegfelületeit is. Két katonai rendőr érkezett ki a helyszínre, de az állítólag a szegénység, ínség és háborúk elől menekülő Harmony akkora erőnlétnek örvendett, hogy azon nyomban le is ütötte az egyikőjüket, majd a másik ellen is felfegyvekezett egy jelzőtáblát kikapva a földből, és még egy vasrúdat is talált valahogy a közelben. Végül egy újabb rendőri alakulatnak sikerült őt elfogni.

A képen: a frosinonei menedékkérő és az általa leütött rendőr

A Rómától 75 km-re délre fekvő, 46 ezer fős olasz város bírósága Harmonyt gyorsított eljárásban 2 és fél éves börtönbüntetésre ítélte tette miatt, de azonnal szabadon is engedték. Minden bizonnyal azért, mert létezik Olaszországban egy olyan törvényi lehetőség, hogy a 3 évnél rövidebb büntetést ki lehet váltani alternatív programmal is. A nigériai menedékkérő a helyi plébánia vendége.

Frosinone püspöke szerint a migráció jótétemény volt Olaszországnak az elmúlt években, mivel nagyon magas a migránsok hozzájárulása a nemzeti össztermékhez, és így az ország jólétéhez is. Idén januárban nyilatkozott így a Tg24 hírcsatornának Frosinone-Veroli-Frentino püspöksége által a Migránsok és Menekültek Világnapjára rendezett találkozó alklalmából. Beszélt még arról is, hogy azért is rendezték meg ezt a programot, hogy az emberek ne csak féljenek a migrációtól, hanem megértsék azt, hogy azon kívül hogy az egy történelmi tény, az pozitívan is hathat egy ország jólétére. A migráció integrációt is jelent Veroli Ferentino püspöknek, és sok éve óta már sok integrálódott bevándorló él a városában.

A fenti esetről a püspök nem fejtette ki a véleményét. Ő biztosan bízik benne, hogy Godsent Harmony is végül integrálódni fog, és pozitívan fog hozzájárulni az olasz GDP-hez és jóléthez.

Matteo Salvini a Liga vezetője, és Giorgia Meloni az Olaszország Testvérei párt vezetője azonban már nem ilyen bizakodóak. Salvini szerint “őrületes dolog” történt, és “hamarosan változni fog a helyzet”. Meloni pedig úgy kommentálta az esetet a facebook oldalán, hogy az “ő Olaszországában az elfogadhatatlan.” A Liga helyi koordinátora polgári őrjáratokat ígért a migránsok hasonló tetteinek a megakadályozására.

Az olasz híreket olvasva én pedig mindennap hálát adok az égnek, hogy Magyarországon nyugodtan a közlekedhetek a közterületeken és a közösségi terekben. És nem kell attól tartanom, hogy egy értelmileg és érzelmileg teljesen máshogy szocializálódott vadembernél egyszer csak elszakad a cérna valami miatt, és útjelző táblával kezd el hadonászni, amit csak úgy lazán kitép a földből a “szegény háborúk és ínség által legyengült menekült”. De biztosan valakiknek nagyon jó üzlet az, hogy fekete Afrikát csináljanak Európából, ahol speciális védelem nélkül életveszélyes az utcára lépni, vagy még úgy is.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/pugno-poi-sprangate-carabiniere-steso-migrante-1531460.html

Fülöp Ida
2018.05.18.

Elkészült a “bevándorlásellenes” 5 Csillag Mozgalom és a Liga kormányszerződése, amely migrációról szóló 13. fejezete egyértelműen a migránsok EU tagországokon belüli kötelező és automatikus áthelyezése mellett foglal állást. A külső határok védelme pedig szinte egyáltalán nem is szerepel benne, csupán a migrációs “nyomás csökkentését” említik azokon.

Tegnap véglegesítették a Magyarországon migrációellenesként elhíresült 5 Csillag Mozgalom és a Liga kormányprogramját. Azt ma már az öt csillagosok szavazásra is bocsátották az egyáltalán nem biztonságos Rousseau nevű internetes oldalukon a tagjaik számára, amelyet valójában az egyszemélyes Casaleggio és Szövetségesei Kft. működtet. Így most már teljesen hivatalos, hogy a kormányprogramjuk annyira nagyon “bevándorlásellenes”, hogy kvótapárti, és csupán a migrációs nyomást szándékozik csökkenteni a külső határokon.

A képen: az 5 Csillag Mozgalom vezetője, Di Maio, amint bejelenti a szavazást “Én benne vagyok a szerződésben” jelmondattal

Íme a szó szerinti megfogalmazás:

“Olaszországnak meghatározó szerepet kell betöltenie az európai tárgyalások során a menedék és migráció tekintetében. A külső határokon a beáramlások nyomásának a csökkentését kell célul kitűzni, és az ezzel kapcsolatos emberkereskedelmét.”

Hogy ez mit is jelent valójában, az már csupán mindenki fantáziájának a kérdése, mert ennél többet a dokumentum nem foglalkozik a kérdéssel. Ez után már csak arra tér ki a migránsok konkrét érkezése tekintetében, hogy felül kell vizsgálni az földközi-tengeri EU-s missziókat, különös tekintettel azon pontjait, amelyek Olaszországot azzal büntetik, hogy kizárólagosan olasz kikötőkben kötnek ki a műveletekben résztvevő hajók.

Ezek után a dokumentum már át is ugrik a következő témára, az áthelyezési programra:

“A Dublini egyezmény túllépésére van szükség. Az EU működésének a Szerződésben szentesített egyenlő felelősség megosztás alapelvének a tiszteletben tartását garantálni kell a menedékkérők az EU tagországain belüli kötelező és automatikus áthelyezésén keresztül az EU, objektív és számszerűsíthető paraméterek alapján, a menekültstátusz iránti kérelmek más országok felé történő átirányításával.”

Ez két rövid rész után a fejezet már a migráció belső olaszországi kérdéseivel foglalkozik, főként a kitoloncolásokkal, a migránsokat ellátó szervezetek átláthatóságnak biztosításával és ellenőrzésével, és a migráció által okozott terrorizmus veszélye ellen való lépésekkel. Ezeket a témákat azonban részletesebben tárgyalja a dokumentum

Az eddig mindenki által bevándorlásellenesnek tekintetett 5 Csillag Mozgalom és Liga a kormányprogramjában tehát egyáltalán nem foglalt állást a szigorú határvédelem mellett, és teljes mellszélességgel kiállt az az EU-s áthelyezési kvóta mellett. Az öt csillagosok valójában már egy jó éve ilyen migrációs politikát folytatnak, csak ez eddig a magyar sajtóban még nem igen jelent meg. De még ezek után is lehet, hogy megmaradnak bevándorlásellenes Brüsszel ellen lázadó vagány fiúknak, ha már egyszer így vonultak be a magyar újságírók fejébe. Én már ezen sem csodálkoznék.

A Liga azonban valóban eddig teljes mértékben az illegális migráció teljes leállításáról beszélt, így az UE-s kvóta kérdését nem is igen érintették, mivel az érthető módon nem is merül fel, ha nem jönnek illegálisan a migránsok. Így sajnos kompromisszumra kényszerültek ebben a tekintetben, amelynek fényében szinte már Magyarországnak, de talán még Olaszországnak is teljesen mindegy, hogy ők kerülnek kormányra, vagy egy baloldali szakértői kormány.

A jobboldali fordulat mindenképpen elmarad, hiába is kerülnek be a kormányba, mivel az öt csillagosok azt megakadályozták. Győzött Olaszországban a brüsszeli migrációs politika, a gyakorlatilag nyitott határoknak köszönhetően a szinte teljesen szabad migrációs beáramlások, és azt követően a szinte lehetetlen kitoloncolások. Ez utóbbit már eddig is gyakran számon kérte Brüsszel az olaszokon, ahogy néhány napja is.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/m5s-lancia-voto-sul-contratto-piattaforma-va-gi-tilt-1528632.html

https://www.ilblogdellestelle.it/2018/05/votazione_online_dalle_10_alle_20_iosononelcontratto.html

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/migranti-ora-lue-rimprovera-litalia-perch-rimpatria-troppo-1527717.html

Fülöp Ida
2018.05.11.

A napokban a jobboldali Liga vezetői a valójában igen rejtélyes és meghatározhatatlan politikai identitású 5 Csillag Mozgalommal tárgyal közös olaszországi kormányalakításról. Az öt csillagosok pártja valamiféle mélyreható paradigmaváltást akar, de az általuk vezetett nagy városok Róma és Torino nem túl sok jót mutatnak fel. Így joggal igen megosztottak a Liga választói a párt ezen lépését illetően, aminek Matteo Salvini facebook oldalán is hangot adtak.

A különbözői választói hozzászólások a Liga és az 5 Csillag Mozgalom új keletű politikai szövetkezéséhez Salvini közösségi oldalán igazából jól tükrözik a közös kormányzás melletti érveket és ellenérveket. A kommentek íróinak kb. 30-40 % ellenzi azt, míg 60-70 százalék mellette áll. Íme egy válogatás belőlük:

“Jobb inkább visszatérni az urnákhoz. Láttátok, hogy mire is képesek az 5 csillagosok, hamisak és képmutatók. Ha a Liga a végét akarja, nyisson csak az öt csillagosok felé, de meg fogjátok bánni.”

A képen: Matteo Salvini facebookos borítóképe “az olaszok az elsők” felirattal

Annyiban valóban igaza van a fenti hozzászólónak, hogy az öt csillagosok lazán mondanak egyik napon egy dolgot, a másik napon pedig az ellenkezőjét, de igazából még egy közlésen belül is képesek azt megtenni. Így elég nehéz lesz majd velük együtt kormányozni a Liga politikusainak, ha létrejön egyáltalán a közös kormány, ami ezért most inkább biztosnak tűnik, mint nem biztosnak. De soha nem lehet tudni. A következő szavak azonban arra világítanak rá, hogy talán még ez fura politikai “házasság” is jobb lehet talán, mint egy Sergio Mattarella, a köztársasági elnök által kinevezett szakértői kormány:

“Mattarella egy szakértői kormányt akart, már készen állt a nevekkel is, és Salvini ezt akarta elkerülni szerintem. Először hagyjuk csak dolgozni, és utána ítéljünk!”

“Ok, Matteo, nagy felelősséget vállaltál fel csak azért, hogy elhárítsd a szakértői kormány rémálmát. Ezért csak tiszteletem tudom kifejezni feléd. De kérlek, ne hagyj el minket, és ha az 5 csillagosok ragaszkodnak az abszurd javaslataikhoz, biztos vagyok benne, hogy tudni fogod, mi a helyes tett.”

Van olyan is, aki nagyon csúfos véget jósol a Ligának, és egyenesen Casaleggio szektájának nevezi az öt csillagosokat. A “Casaleggio és társai” valójában egy egyszemélyes Kft., amelynek elszámolással tartoznak az 5 Csillag Mozgalom parlamenti képviselői, és egyébként is jórészt digitális úton azon keresztül irányítják a politikusait. Egy volt alkalmazotta szerint ez a cég tavaly tavasszal nagy pénzeket kapott a Soros-féle Nyitott Társadalomtól Alapítványtól azért, hogy jó színben tüntessék fel az olasz választási kampányban a migrációt. Casaleggio ezt tagadta, de azt öt csillagosok új migrációs politikája azt mindenben megerősíti. De ezen kívül is több jel is azt mutatja, hogy az öt Csillag Mozgalom már egyáltalán nem elitellenes az utóbbi időben, és csupán annyiban rendszerellenes, amennyire a globális elit az. Így szól maga a hozzászólás Matteo Salvini felé:

“Csatlakoztál a Casaleggio & társai szektához. Vagy lehet, hogy mindig is annak a tagja voltál. Gratulálok a jövődhöz és a Liga jövőjéhez, amely vissza fog térni a 3-4 %-ra.”

Egy következő hozzászóló azonban bízik benne, hogy ez lekerülhető:

“Reménykedjünk benne, hogy jó lesz… nem szeretném azt, hogy az öt csillagosok lábtörlőjeként végezd… nem is tudom, hogy mennyit is tudsz majd a programodból ily módon megvalósítani… de bízom benned…”

Egy újabb mélyen szkeptikus komment azonban így szól:

“Szégyenletes. Az öt csillaggal a szövetkezés ellentétes a ligás gondolkodással, a Ligával most ezek a szabadkőműves beütésű rossz emberek, posztkommunisták és ‘68-asok pártja! Ez szégyen, és nekem elegem lett. Undorító, amit tettetek. Nem is akarok többé tudni rólatok. Torinóban május 17-én Appendino részt fog venni a leszbifóbia, homofóbia, transzfóbia, bifóbia elleni napon. Ez az öt csillagosok igazi arca: a szexuális forradalom. És ti eláruljátok a szavazóitokat ilyen emberekkel szövetkezve? Komolyan jobbnak gondoltalak benneteket. Mély csalódás ez nekem. Ti is most éppen felfeditek a rejtett arcotokat. Viszlát!”

Chiara Appendino, Torino 5 csillagos polgármestere, és a genderelmélet olyan mértékű híve, hogy néhány hete elsőként Olaszországban a hatályos törvények ellenére hozzájárult egy kisfiú anyakönyvezéséhez szülőként két anyával. Így nem csoda, hogy van olyan is, aki egyenes árulónak nevezi Matteo Salvinit:

“Elárultad a jobbközepet, és én sajnos rád szavaztam! Már előtte is megmondhattad volna, hogy majd az öt csillagosokkal szövetkezel…”

Egy másik hozzászóló azonban így dicséri Salvinit a döntéséért:

“Nagyszerű Matteo, ne hallgass azokra, akik kritizálnak téged.. ez volt az egyetlen, amit tehettél. Jó munkát!”

Sajnos azt hiszem ebben az utolsó kommentben az igazság. Egyszerűen maga az olasz választás eredménye lett katasztrofális azzal, hogy nem támogatták kellő számban az olaszok a jobboldali koalíciót egy áttörő fordulathoz. Így csak valami felemás megoldás tud létrejönni mindenképpen.

De egy szakértői kormány talán még a leköszönő baloldali kormánynál is rosszabb lenne pl. a migráció szempontjából, mivel ők legalább nagy mértékben visszaszorították azt. Különösen Marco Minniti hatalmas munkát végzett a líbiaikkal, ami egy új belügyminiszterrel, akinek nem számít az olasz városok biztonsága, teljesen dugába dőlhet. Továbbá az ő személye egyben egyik fő biztosítéka is az együttműködésnek pl. a líbiai törzsekkel, így mindenképpen nehéz dolga lesz annak, aki átveszi a helyét.

Az öt csillagosok és a Liga azonban valóban annyira egymásnak homlokegyenest ellenkező nézeteket vall sok tekintetben, hogy igen nehéz lesz azokat egy kormányon belül összhangba hozni. Habár az öt csillagosok jobboldali és centrista szárnya elősegítheti a Liga eszméinek a felülkerekedését a kormányzásban, de az meg az 5 Csillag Mozgalomban okozhat mély töréseket.

Az igazság az, hogy maga az olasz társadalom mélyen megosztott, és az tükröződik a jelenlegi kormányalakítási nehézségekben is. De reménykedjünk benne, hogy sikerül valami minimális egységbe rendeződniük, bár ez igen kétséges. De Salvini egy nagyon karizmatikus politikus, és talán sikerül neki. De mindenképpen nehéz lesz neki megvalósítani az “elsők az olaszok” küldetését, mivel nagyon sok Olaszországban a ‘68-as elhajlott. Bár maga Salvini személyiségét sem lehet megérteni ‘68 nélkül, de ő végül a mozgalom pozitív oldalait képviseli.

Bár hazánkban ma divat a ‘68-as “lázadást” csak negatívan beállítani, de abból sok jó dolog is született, amit mi itt alig-alig tudunk felfogni, annyira tőlünk távol zajlottak le az események. Az széttört nagyon merev kereteket is, és valójában a mai jobboldali olasz politika is mélyen át van hatva annak a pozitív vonulatától. Ilyen pl. az univerzális szeretet és békesség eszméje, ami persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek Európába kell költöznie annak nevében, hanem éppen a haza és a nemzet szeretetét emeli egy még magasabb szintre. És így tovább.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/rabbia-delle-due-basi-contro-matteo-e-luigi-non-vi-votiamo-1525098.html

https://www.facebook.com/salviniofficial/

http://www.ilgiornale.it/news/politica/quei-legami-casaleggio-e-soros-che-i-grillini-bollano-fake-1501992.html

http://www.liberoquotidiano.it/news/politica/12430506/m5s-convegno-uomo-george-soros-alta-finanza-antonio-foglia.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/appendino-registra-figlio-due-mamme-1518666.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?