Fülöp Ida
2019.06.05.

A Német Evangélikus Egyház Tanácsának elnöke a Szicíliában járt a civil szervezet támogatására, ahol egy rövid időre a hatóságok lefoglalták a hajójukat.

A Sea-Watch az olasz nyelvű twitter oldalán egy június 2-ai posztban tudósított Bedford-Strohm püspök és az NGO képviselői és legénysége közötti licatai találkozóról. Licata egy szicíliai kis kikötőváros, és az agrigentói ügyészség itt tartotta nyomozási lefoglalásban az NGO Sea Watch 3 hajóját egészen május 19-től június 1-ig.

A német evangélikus püspök "véletlenül" éppen közvetlenül azután érkezett Szicíliába, amikor Sea Watch számára szabad utat adott újból a helyi ügyészség a tevékenysége folytatására. Majd a civil szervezet személyes találkozó formájában ideológiai megerősítést is kapott a magas rangú evangélikus lelkésztől arra, aki háláját fejezte ki nekik azért, ami tesznek, valamint kijelentette, hogy "abszurd az, hogy azt kriminalizálják, aki életeket ment."

A találkozó nem lett hír az olasz nemzeti sajtóban, de jól jelzi azt, hogy kik is állnak valójában a korlátlan és határtalan migráció mögött. Az olasz evangélikus egyház hírportálja a riforma.it azonban részletesen beszámolt róla. Innen tudható, hogy Bredford-Strohm püspök olasz protestáns egyházi vezetőkkel is találkozott szicíliai útja során, amelynek a célja azonkívül, hogy tiltakozzon a szervezet kriminalizálása ellen az is volt, hogy Olaszország segítését szorgalmazza a migránsok szétosztásával az EU tagországai között.

A képen: Bredford-Strohm püspök a Sea Watch NGO kéviselőivel

A német egyházak 50 ezer menedékkérő befogadását tervezik humanitárius folyosó keretében, és erről már folynak is a tárgyalások az olasz kormány elnökségével. Ez utóbbit lehet úgyis értelmezni, hogy a Sea Watch bizonyos szempontból ezúttal meg is kapta az újabb  "megrendelést".

Minden látszat ellenére valójában nem is olyan könnyű meggyőzni ennyi afrikait arról, hogy hagyja el a hazáját. Egyre inkább kiderül, hogy mennyire komoly háttér szervezést is igényel ennyi ember elindítása Afrikából, akiknek meg is érje, meg valamilyen formában legyen is annyi pénze, hogy ezer dollárokat fizessen az útért az embercsempészeknek.

A különböző migrációt szervező és lebonyolító NGO-k komoly együttműködése szükséges valójában ehhez, és az őshonos európai állampolgárok állandó folyamatos ideológiai meggyőzése többek között az egyházak részéről is. 

A német evangélikus püspök olaszországi látogatása is jól példázza a fenti megállapítást, és jól mutatja, hogy hogyan is zajlik ez az egész folyamat a "kulisszák" mögött. Habár ezek nem titkos találkozók, mégsem kerülnek a közfigyelem fókuszába, holott valójában éppen ezek a határozzák meg a migrációs eseményeket a háttérből.

Bredford-Strohm püspök Palermo baloldali polgármesterével is találkozott, aki az olasz közéletben a migráció egyik legfőbb szószólója. A német magas rangú lelkész és Lucola Orlando egy közös nyilatkozatot is kiadtak ez alkalomból, amely a Német Evangélikus Egyházak Tanácsa honlapján angolul is megtalálható Palermo-Appeal (Palermói Felhívás) néven.

Ebben többek között kifejtik, hogy most a migránsok nyári beáramlása során alapvetően fontos, hogy az EU szem előtt tartsa az alapvető értékeit, és megoldást találjon a migránsok tengeri halála ellen. Ennek a megoldásnak humanitárius átjárást kell teremtenie, valamint a "2019-es nem lehet elveszett év a keresésben és mentésben".

Az evangélikus püspök és palermói polgármester a felhívásban azt is világossá tette, hogy ők sok városi, egyházi és civil vezető képviseletében szólnak, akik azt akarják, hogy Európa "biztonságos mennyország" legyen.

Bárcsak ez így is lenne! De Európa egyre több lakója éppen ellenkezőleg a korábbi békéje és biztonsága elvesztést tapasztalja meg a migráció miatt.

Sajnos egyre inkább hiábavalónak bizonyulnak az európai egyházi, városi és civil vezetők felhívásai a saját népeik felé, ha egyszer az ideérkezők nagy része egészen mást akar. Az ő elképzelésük még a mennyországról is egészen más.

Hiába koncentrálnak a multikulti eme prédikátorai a közös pontokra, ha közben az eltérésekkel kapcsolatban meg úgy tesznek, mintha azok nem is lennének. Attól még azok léteznek, hogy ők elvakultan tagadni próbálják azokat. 

Forrás:

https://twitter.com/SeaWatchItaly/status/1135234152570245127

https://www.today.it/cronaca/sea-watch-dissequestro.html

https://riforma.it/it/articolo/2019/06/04/la-chiesa-evangelica-tedesca-stop-alla-criminalizzazione-delle-ong-che-salvano#

https://www.ekd.de/en/Call-for-European-distribution-mechanism-for-boat-refugees-1354.htm

Ezeket a cikkeket olvastad már?