Fülöp Ida
2019.06.11.

Egyelőre vissza kellett vonnia a tanait, de a vita tovább folytatódik az iszlám világ tudósai között.

Különös vita folyik a muszlimok között a Korán egy nőkre vonatkozó szúrája alapján, amely a verésükre vonatkozik. Ez ügyben foglalt állást a napokban a szunniták egyik legfőbb imámja, a kairói Al Azhar Egyetem sejkje, Ahmad al Tayeb.

A híres iszlám tanító egy tévés műsorban azt mondta, hogy egy kicsit meg lehet verni a nőket, ha nem engedelmeskednek. De hangsúlyozta, hogy ez úgymond csak szimbolikus verés lehet. Nem okozhat vele fájdalmat a nőnek a férfi, nem alázhatja meg vele, valamint nem ütheti meg az arcán.

Az egyiptomiak tetszését azonban ez a szimbolikus verés sem nyerte el, így visszakoznia kellett a szunnita muszlimok egyik legfőbb tekintélyének. De egyben azt is kijelentette, hogy nem ellenzi a vita folytatását az iszlám tudósok között.

A hírt az olasz sajtó az "Arab News" szaudi napilapból vette át. A neves imámot Ferenc pápa is fogadta 2016-ban a Vatikánban.

A téma az utóbbi években Olaszországban is fontossá vált, mivel olyan sok már ott a muszlim a migráció miatt. Továbbá sajnos rendszeresen az olasz rendőrségnek kell közbeavatkoznia a nők megmentése érdekében, amikor a muszlim férjeik túl erőteljesen alkalmazzák a "tanítást", és nem csak úgy szimbolikusan.

Időnként már maguk a velük együtt érkezett feleségek is az olasz hatóságokhoz fordulnak a nyugati törvények támaszát véve.  

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/colpire-donne-bacchettate-bufera-sulla-lezione-dellimam-1709301.html

http://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2019/06/10/polemica-in-egitto-per-parole-dellimam_bce687a3-5eec-40f1-9bdd-ae2e6af460d9.html

http://www.torinotoday.it/cronaca/Vittoria-botte-moglie-marocchini.html

https://milano.corriere.it/notizie/cronaca/18_luglio_01/milano-picchia-moglie-perche-vuole-togliere-velo-arrestato-cf9782ea-7d28-11e8-b995-fbeecea523fe.shtml

Ezeket a cikkeket olvastad már?