Fülöp Ida
2019.04.17.

Roberto Savianio arról értekezett a közösségi médiában, hogy európai igazi drámája a Líbiában “sínylődő” 800 ezer szubszaharai migráns.

Saviano az olasz közélet egyik meghatározó alakja, a baloldali értelmiség egyik legfőbb szócsöve, és az olasz maffiáról írt magyarul is megjelent “Gomorra” c. könyvével tett szert nemzetközi hírnévre. Nagy bevándorláspárti, és az új olasz kormány zárt kikötők politikájának egyik legádázabb ellenzője.

Ennek ellenére elég megdöbbentő, hogy még a párizsi székesegyház nagymértékű pusztulása kapcsán is a bevándorlókért “sírbókol”, miközben mindenki arról beszél, hogy európai kultúrát hatalmas veszteség érte, és mintha maga Európa égett volna el a tűzben. Az olasz író szerint azonban Európa valójában vízbe fulladt a Földközi-tengerbe veszett migránsokkal együtt.

A képen: Roberto Saviano olasz baloldali író

Kifejti még azt is a bejegyzésben a facebookon, hogy Európa legértékesebb katedrálisa a Jog, és az már hónapok mélyre süllyedőben van azzal, hogy Líbiában nagy veszélyben, bebörtönözve és rabszolgaságban kényszerülve tengődik 800 ezer emberi lény. Ez az európai terv igazi kudarca, bukása a baloldali író számára.

Az olasz politikában napok óta intenzív vita tárgyát képezi a jelenlegi líbiai helyzet. Az öt csillagos vezetők sorra figyelmeztetik Salvinit, hogy nem tartható fel továbbra is a kikötők zárva tartása a harcok miatt. Míg a belügyminiszter a koalíciós partnere támadásai ellenére is kitart amellett, hogy Olaszországba csak legálisan lehet bejutni továbbra. Sőt most még inkább, a terroristák beáramlásának megnövekedett veszélye miatt.

Saviano valójában ebben a politikai légkörben mondta el a magáét elég különös módon, ami Alfio Krancic karikaturistát is megihlette, és egyenesen E.T.-ként ábrázolta a baloldal nagy sztárját, amint az égő Notre-Dame tetejéről mondja el intő szólamát, hogy “migránsok”.

A képen: Krancic Saviano-karikatúrája

A 800 ezer szubszaharai migráns, akikről az olasz balliberális író beszél valójában nincsenek is börtönben, hanem egyszerűen csak Líbiában dolgoznak, és még csak nem is rabszolgaként. Valamint nagy részüknek esze ágában sincs Európába jönni, hacsak nem terjednek át a Tripoli egyes körzeteiben dúló harcok egész Líbiára. Továbbá bármikor haza is mehetnek, ha veszélybe kerülnek.

Így Saviánónak is sokkal inkább maguk a líbiaiak helyzetéért kellene aggódnia, de ez valami miatt eszébe sem jut. Ő a Líbiában lévő nigériaiak és más fekete afrikaiak sorsát viseli igazán a szívén és a tollán, akik aztán jórészt maffiózóként tevékenykednek Európába bejutva.

A maffia ellenes szellemiségéről híressé vált “nagy” író az afrikai bűnszövetkezetek európai rémtettei ellen még soha nem emelte fel a szavát, ahogy a bevándorlók közé keveredő terroristák és dzsihadista harcosok veszélye sem hatja meg. Így elég furcsán hangzik szájából a “jog katedrálisa” kifejezés”...

Az olasz író által hangoztatott “jogok” nyomán eddig még semmi jó nem született, nemhogy olyan csodálatos katedrálisok épültek volna, mint a Notre-Dame. A francia gótikus katedrálisok valójában egy világképnek szakrális geometria alapú fizikai manifesztációi, és Saviano egyes elvtársai legalább a fizikai építmény pusztulása nyomán valamit mintha megsejtettek volna abból, hogy mi is történik most a világban, és megrendültek.

De a legtöbben közülük most is csak folytatják tovább a világból az élet alapjait képező szakrális elvek kiirtását mindenféle olyan emberi áljogokra hivatkozva, amelyek valójában életellenesek.

Források:

https://voxnews.info/2019/04/16/saviano-snobba-notre-dame-vera-tragedia-i-barconi/

https://www.huffingtonpost.it/2019/04/16/roberto-saviano-sullincendio-di-notre-dame-leuropa-brucia-no-e-annegata-con-i-migranti-morti-in-mare_a_23712622/

https://twitter.com/AlfioKrancic/status/1118222763062439936

http://www.ilgiornale.it/news/politica/libia-ministro-grillo-chi-fugge-guerra-non-pu-essere-mandato-1680895.html

https://finance.yahoo.com/news/italian-anti-mafia-author-saviano-wont-intimidated-salvini-172800807.html?guccounter=1

http://www.occhidellaguerra.it/la-strumentalizzazione-dell-immigrazione-da-parte-libica/

Ezeket a cikkeket olvastad már?