A "független" Sargentini-jelentés több pontja is külön nevesíti Soros sérelmeit, ezek egyike a jobboldali magyar hírportál egyik írása.

A Sargentini-jelentés egyik sarkalatos pontja az, hogy hazánkban sérül a sajtószabadság és a sajtó függetlensége. Ennek egyik bizonyítéka a jelentés egyik függeléke, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságán Javaslata 18. pontja szerint az, hogy a 888.hu hírportál írt arról, hogy kik írnak Magyarországot lejárató cikkeket, amikor annak jobboldali kormány van.

A képen: Judith Sargentini az EP-ben

El sem tudom képzelni, hogy a sajtószabadság nevében milyen eszközökkel kellene fellépni Magyarországon a hatóságoknak, hogy ilyenek ne fordulhassanak elő...

Egyébként is a jelentésnek ez az egyik hazug csúsztatása a sok közül, mivel nem a valós módon hivatkoztak a 888.hu írására:

Íme a szóban forgó EP-s Bizottsági pont magyarul:

(A Bizottság) "sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a kormányközeli 888.hu hírportál nemrégiben
feketelistát tett közzé a külföldi médiának dolgozó újságírókról, akiket „Soros
zsoldjában álló külföldi propagandistáknak” minősített, és hogy mindez egyértelműen
ellentétes a médiaszabadság elvével;"

Ezt angolul így olvashatták el az EP-s képviselők: 

"Regrets that the pro-government news website 888.hu recently published a black list of journalists working for foreign media, who are described as foreign propagandists for Soros, and that this clearly runs counter to the principle of media freedom;"

A 888.hu újsáírói nem használják a "fekete" szót a listájuk megnevezésében, vagyis nem minősítik ily módon a hazánkat külföldön folyton lejárató médiamunkások tevékenységét. Nem tárnak fel róluk semmi titkos, őket rossz színben feltüntető magánjellegű adatokat, egyszerűen csak nyílt életrajzi adatokat használnak fel, és a cikkeikben szereplő hazugságokat nevesítik.

Azonban a Sargentini-jelentés szerint ez "mélyen ellentétes a sajtószabadság alapelvével". Vagyis egy hírportál nem írhat szabadon arról, hogy kik és mit írnak a jobboldali magyar kormányról a külföldi médiákban...

A jelentés végül is nem tér ki arra konkrétan, hogy hogyan kellene az ilyen esetek ellen fellépni a szerinte, de kritizálja Média Tanács tevékenységét.

Az mindenesetre igen különös, hogy Soros sérelmei orvoslására több ügyben is egyenesen az Európai Parlamentet használja fel immár teljesen nyíltan. 

Források:

https://szabadmagyarszo.com/wp-content/uploads/2018/09/20180704_EP_SargentiniJelent%C3%A9s_HU.pdf

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A8-2018-0250&format=XML&language=EN

https://888.hu/article-a-lista-bemutatjuk-soros-kulfoldi-propagandistait

Ezeket a cikkeket olvastad már?