Fülöp Ida
2019.07.08.

A líbiai egységkormány feje már többször is figyelmeztette az EU-s vezetőket a veszélyre, de sokan közülük éppen újból az illegális migránsok tömeges bejuttatásán dolgoznak.

Az Il Giornale jobboldali lap hírportálján jelent meg tegnap egy írás arról, hogy a líbiai Iszlám Állam egyik vezetője Abu Musab al Libi egy 40 perces videón beszél a híveihez a líbiai sivatagból, ahol a terrorszervezet több kiképző tábora is működik. A világ egyik legveszélyesebb dzsihadista harcosa a felvételen azt tudatja, hogy immár készen állnak arra, hogy Líbiában és Európában széleskörű terrorista akciókat hajtsanak végre.

A képen: egy filmkocka az líbiai Iszlám Állam videójából

A  legutóbb Al-Szarradzs líbiai kormányfő június 13-án egy olasz tévés interjúban figyelmeztetett annak a veszélyére, hogy az illegális migránsok közé megbújva dzsihadisták és bűnözők tudnak bejutni Líbiából az EU területére.  Al-Szarradsz azt is elmondta a a Sky Tg 24 riporterének, hogy Líbiai déli részén feléledtek az Iszlám Állam terrorsejtjei.

Habár Matteo Salvini olasz belügyminiszter az utóbbi néhány hónapban sorra adja ki a rendelkezéseit, amelyben terrorizmus és más közbiztonsági okokból megtiltja az NGO-s hajók belépését az olasz vizekre, az EU legtöbb politikai vezetője egyáltalán nem mellé áll, hanem továbbra is a bevándorlókat beszállító civileket és az ellenőrizetlen és tömeges migrációt pártfogolja.    

Néhány napja a német Sea Eye NGO Alan Kurdi és az hajója kapcsán Horst Seehofer német belügyminiszter egy Matteo Salvininek címzett levélben egyenesen arra szólítja fel őt, hogy vizsgálja felül az olasz kikötők zárva tartásának politikáját, magyarul nyissa meg az olasz kikötőket.

A képen: az Alan Kurdi "hajótörött" migránsai a líbiai SAR-zónában

Az öt csillagos olasz hadügyminiszter, Elizabetta Trenta, pedig a mai napon azt nyilatkozta az Il Corriere della Sera lapnak, hogy nagy hiba volt Salvini részéről, hogy megakadályozta az EU Sophia "hadművelete" folytatását.

Ez utóbbi keretében az olasz baloldali kormányok idején az EU-s országok hadihajói az földközi-tengeren működő NGO-s hajók közreműködésével több tízezer olyan bevándorlót szállítottak be az unió területére Líbiából több éven át, akikről az égvilágon senki semmit nem tud. Az illegális bevándorlók ugyanis papírok nélkül érkeznek meg, így az "azonosításuk" csupán annyiból áll, hogy ők maguk mondják meg a nevüket és származási országukat. Majd lefotózzák őket, és talán még ujjlenyomatot is vesznek tőlük. 

A képen: Elizabetta Trenta öt csillagos olasz hadügyminiszter

A fentiek után egyáltalán nem kell semmiféle katonai és belbiztonsági szakértői ismeret, csupán egy kis józan ész ahhoz, hogy teljesen világos legyen az, hogy a migránscsónakokra az Iszlám Állam annyi katonát rak fel, amennyit csak tud. Majd mélyen elcsodálkozhatnak rajta talán még ők maguk is, hogy az EU katonai és belügyi vezetőinek nagy része hatalmas buzgalommal még be is szállíttatja őket, és ebben a "hadműveletben" akár még a saját szuper katonai hajóit is bevetné újból.

Fentiek fényében megállapítható, hogy az EU elitje vagy végtelenül pancser, vagy az uniónak és állampolgárainak teljes vesztét akarja. Az Iszlám Állam harcosainak tömeges jelenlétével akár még olyanná is válhat Európa, mint Afganisztán, Irak, és így tovább.

A Guardian, a Spiegel és az olasz la Repubblica neves baloldali sajtóorgánumok azonban egyáltalán nem az Iszlám Állam katonáinak tömeges bejutásának a veszélyeivel foglalkoznak. Ők a Sea Watch 3 kapitányával készítenek interjúkat, melyekben a német anarchista lány, Carola Rackete azon ujjong, hogy a hajó fedélzetén lévő 5 olasz baloldali parlamenti képviselő, hogyan segítette őt a szuverenisták ellen az olasz Biztonsági Rendelet 2 lebontásában, és az olasz kikötők megnyitásában az NGO-s hajók és az ellenőrizetlen migráció előtt.

A képen:  a német anarchista kapitánylány olasz baloldali parlamenti képviselőkkel ücsörög Sea Watch 3 hajón

Ez utóbbi egyben az Iszlám Állam katonáinak szabad tömeges bejutását is jelenti. Ezt a tényt azonban maga az NGO-s hajók ügyében rendre eljáró agrigentói ügyész is tagadja. Szerinte ezeken nem jönnek terroristák annak ellenére, hogy ennek a veszélyére Al-Szarradzs líbiai kormányfőn túl maga az Europol  is felhívta a figyelmet az 2018-as évre vonatkozó jelentésében. 

Luigi Patronaggio csupán a Tunéziából induló ún. fantom migránshajók esetében tart terroristák beszivárgásától. Az igaz, hogy ezeket a "fantom" bevándorlókat még csak regisztrálni sem tudják a hatóságok rendszerint, mivel nagyon hamar eltűnnek a "semmibe". De egy ilyen "azonosítás", ami során az égvilágon semmi, de semmi nem derül róla ki a bevándorlókról, egyetlen dzsihadista harcost sem riaszt el valójában. Ez csak azokat akadályozhatja meg az ilyen típusú belépésben, akik már szerepelnek a nyilvántartásban.

Az iszlamista terroristák érkezésének veszélye ellenére a Sea Watch 3 civil hajón nem mások, mint a Renzi-kormány igazságügyi és infrastrukturális minisztere hallgatta meg egyetlen ellenvetés nélkül, hogy hogyan fog a német lány engedély nélkül betörni az olasz kikötőbe az új kormány törvényerejű rendeletét megszegve.  

Matteo Orfini előző igazságügyi miniszter továbbá még azzal is tetézte ennek az szélsőbalos NGO-s terrorista-anarchista akciónak a támogatását, hogy később azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ő is ezt tette volna Carola Rackete helyében.

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/mondo/spunta-video-dellisis-registrato-libia-pronti-ad-1722513.html

https://tg24.sky.it/mondo/2019/06/13/libia-al-serraj-intervista-sky-tg24.html

https://www.ilmessaggero.it/italia/seehofer_porti_chiusi-4603045.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/trenta-attacca-salvini-e-difende-flop-missione-sophia-1722662.html

https://www.europol.europa.eu/activities-services/main-reports/terrorism-situation-and-trend-report-2019-te-sat

https://ofcs.report/internazionale/difesa-e-sicurezza-nazionale/migranti-e-terrorismo-europol-conferma-infiltrazioni-jihadisti/

https://www.liberoquotidiano.it/news/politica/13478716/sea-watch-matteo-orfini-carola-rackete-avrei-fatto-stessa-manovra-speronamento-motovedetta-finanza.html

https://www.nicolaporro.it/fantastici-cinque-emergono-nuovi-particolari-della-loro-impresa/

Fülöp Ida
2019.07.01.

A togói migráns szerint pokoli a helyzet Líbiában, de 2 évet is eltöltött ott.

Az olasz baloldali sajtó továbbra is azzal hírrel bombázza az olvasóit, hogy Líbiában szörnyű helyzetben vannak, a szubszaharai migránsok, folyton-folyvást börtönökben kínozzák őket, és ezért kell nekik onnan elmenekülni. Ezt néhány bevándorlóval készült interjúval is igyekeznek alátámasztani.

Így tett a La Repubblica is a togói Emanuellel beszélgetve arról, hogy miért is jött Európába a Sea Watch 3 hajóján. A 24 éves afrikai fiatalember Lampedusa központjában sétálgatott éppen a barátjával Mohameddel az olasz városka katolikus templomát és aranyüzletét megcsodálva, miközben sorsa titkait felfedte az olasz baloldali lapnak.

A képen: a Sea Watch 3 legutóbbi utasai

A La Repubblica riportere szerint végre szabad lett, de maga a togói férfi egyáltalán nem említett egy líbiai börtönt sem, bármennyire is próbálta ilyen mederbe terelni a beszélgetést a riporter. A szabadság egy egészen más formában került szóba. Emanuel egyáltalán Togóból ezért menekült el politikai okokból mert, ott nincsen szerinte szabadság.

2017-ben érkezett meg Líbiába, amelyet azért pokolnak nevezett, ahol őt is többször is megverték a hátán, állítólag azért, hogy így zsarolják meg a családját a 2 ezer forintos díj megfizetésére az embercsempészek. A nyugat-afrikai fiú azt is elmondta az olasz baloldali lapnak, hogy valakik két barátját is megölték a szeme láttára, miután levágták a lábukat.

Emanuel egyébként két nyelven beszél, franciául és angolul, és örül, hogy végre Európában lehet, ahol szabadság és törvényesség van, habár azt nem érti, hogy  Sea Watch kapitányát miért is kellett letartóztatni, holott ő egy nagyon rendes lány szerinte. 

Az hogy a fenti történetből végül is mi igaz, egyáltalán nem tudhatjuk. De mindenképpen vannak benne homályos pontok, még ha minden szava igaz is.

Mivel töltötte valójában az idejét 2 éven át Emanuel Líbiában? 2 évet biztosan nem volt az embercsempészek börtönében, ahogy ezt az írás sugallni szeretné, és ezt maga szubszaharai férfi sem állította. 

A barátait sem tudni, hogy miért is ölték meg valójában, ha egyáltalán történt is ilyen. Akár valami bűnténybe is keveredhettek, ahogy maga Emanuel is lehet akár még az Iszlám Állam harcosa is, mivel Dél-Líbia sivatagos területein működtet a terrorszervezet kiképző táborokat.

A 2 ezer dolláros viteldíj az mindenképpen igaznak tűnik, mivel ezt több forrás is megerősíti. Valamint az is igaz lehet az elbeszélésből,  hogy két évet is eltölthetett Líbiában a togói bevándorló, mivel a 2000-es évek elejétől sok szubszaharai megy Líbiába dolgozni, és most is a migránsok nagy része, aki odamegy nem is akar Európába jönni.

Az is igaz lehet a történetben, hogy Afrika úgy általában véve nem olyan hely mint, Európa. Mások a törvények, és sok ott az olyan kegyetlenség, ami Európában már évszázadok óta tilos. De sajnos egyre több olyan afrikai is jön ide, aki nem is akar az itteni törvények szerint élni, így még ha Emanuel a legtisztább szándékkal is jött ide, már itt sem olyan mint régen, és éppen a migráció miatt. 

A togió migráns elbeszélése azért mindenesetre érdekes, és miközben a La Repubblica minden bizonnyal továbbra is érzelmileg akarja zsarolni az olvasóit a szenvedő és Európában végre révbe ért migráns imázsával, több pontja is éppen az ellenkezőjéről is beszél. És az olaszok is egyre jobban átlátnak az ilyen fél információkon alapuló homályos elbeszéléseken.  

Az teljesen biztosan kiderül az írásból, hogy a nagyon filantróp és humanitárius NGO-k egy olyan afrikait sem "mentenek" meg, akik nem fizetnek ezért dollár ezreket. Emanuel is 2 ezer dollárt fizetett azért az embercsempészeknek, hogy végül is a Sea Watch 3 Európába hozza őt. 

Ennyi pénzből Emanuel már kényelmesen repülővel is eljöhetett volna Togóból turistaként. Igaz akkor az útlevelét is használnia kellett volna, így meg azt mond magáról, amit csak akar.

Továbbá külön érdekessége az interjúnak, hogy szóba sem kerül a líbiai háború, holott éppen ez a migrációpártiak fő érve amellett, hogy Líbia nem biztonságos.

Források:

https://www.repubblica.it/cronaca/2019/07/01/news/sea_watch-230033963/?ref=RHPPLF-BH-I229979046-C8-P6-S1.8-T2

https://it.insideover.com/migrazioni/da-dove-arrivano-i-migranti-e-perche.html?utm_source=ilGiornale&utm_medium=article&utm_campaign=article_redirect

https://tg24.sky.it/mondo/2019/06/13/libia-al-serraj-intervista-sky-tg24.html

http://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2014/10/05/immigrazione-un-posto-in-barcone-costa-da-3-a-6-mila-dollari_f3bb209a-70d8-4da8-ad63-82c52e983771.html

https://www.adnkronos.com/fatti/cronaca/2019/06/08/sbarco-pozzallo-arrestati-due-scafisti_caem3CJHAO7UHEzeT1q4kK.html

Ezeket a cikkeket olvastad már?