Cserkészekkel találkozott ma a pápa, és arról beszélt nekik, hogy a természetben nincsenek határok és vámok.

Az "Euromoot 2019" elnevezésű nagy európai cserkésztalálkozó alkalmából szólt ma délelőtt Ferenc pápa Rómában mintegy 5 ezer fiatalhoz. Beszédében különös módon beszélt a határtalanság eszméjéről, amely nevében a "nyitott társadalom" hívei napról napra veszélyesebb hellyé változtatják Európa városait korlátlan és ellenőrizetlen migráció pártolásával és előmozdításával. 

Az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia hírportálja, az "Avvenire.it" a pápa és a cserkészek közötti találkozóról szóló híradásában az első helyen emelte ki a beszédből következő no borders eszmefuttatást: 

"Az utatok során elmerültetek a természetben. Észrevettétek, hogy a teremtett világnak nincsenek határai? A növények, az erdők, az állatok határok nélkül, növekednek, vámok nélkül. A teremtett világ egy nyitott könyv, amely értékes tanítást ad nekünk: azért vagyunk a világon, hogy másokkal találkozzunk, hogy közösséget (eredetiben: communio, azaz kommunió) teremtsünk, mert mind össze vagyunk kapcsolva."

A képen: Ferenc pápa a cserkészekkel

Ferenc pápa mindenképpen igen meglepődne, hogyha a fenti elveket a kertésze is alkalmazná a Vatikán pompázatos kertjeiben, és hagyná azt úgy növekedni minden határ és gondozás nélkül, ahogy az erdő növekszik. Igen rövid idő alatt igen kaotikussá változna a pápai csodakert. Idővel pedig igazi és valóságos dzsungellé.

A pápai erdő hasonlat azonban arra mindenképpen rávilágít, hogy éppen így válnak az európai városok a bűnözés dzsungelévé a korlátlan és ellenőrizetlen migráció miatt, ahogy egy gondozatlan erdő is veszélyes, szúrós, tüskés dzsungellé válik.

A képen: tájkép határtalan dzsungellel 

A Vatikán a hírportálján a beszéd teljes szövegét leközölte, amiből világosan meg lehet érteni Ferenc pápa elképzeléseit a korlátlan és nyitott világról a furcsára sikerült erdős példázatán túl is, amelyet így folytat:

"A teremtett világ azért jött létre, hogy Istennel kapcsoljon össze minket és egymással, ez Isten közössége. De ha másokhoz előzetes elképzelések előre, meghatározott eszmék mentén közelítünk, akkor mindig határokat és akadályokat fogunk látni. Ha viszont elkezdünk találkozni másikkal, a történetével, akkor fel fogjuk fedezni a testvért, akivel egy házban lakjunk, abban a teremtett világban lakjunk, amelynek nincsenek határai."

Ez még igazán szép és nemes eszmének is tekinthető, ha minden vallás követője ezt a Ferenc pápai univerzalista vallást elfogadná, és félre tennék pl. éppen az Európába érkező muszlimok azt az alaptanításukat, hogy "hitetlenekkel" ne barátkozzanak. Nem is beszélve arról, hogy a sok-sok liberalista ateista sem igen akarna tagja lenni ennek a pápa által elképzelt isteni közösségnek, mivel ők még csak Isten létezését is tagadják.

Így Ferenc pápa ezen látomása végül bármennyire is szép, a gyakorlatban szinte teljesen lehetetlen, hogy megvalósuljon. Ennek a megvalósításához nem elegendő 5 ezer cserkész, de még csak 500 millió sem. Ehhez a világ összes lelke kellene.  

5 ezer cserkész biztosan nem fogja megvalósítani még csak Európában sem a megbékélés és az integráció társadalmait, ahogy erre Ferenc pápa buzdította őket a fiatalságba helyezve a bizalmát. Hiába vizionál a pápa egy megújult Európát, amely nem a területeit védelmezi, hanem a találkozások megteremtője. Ez az egész csak egy szép utópia, aminek nincsen elegendő híve ahhoz, hogy meg is valósuljon. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?