Olaszországban egyre több a vadnyugati jelenet a migráció miatt, de az Olasz Püspöki Konferencia elnöke csupán a befogadók félelme és xenofóbiája miatt aggódik.

November 30-án pénteken reggel 7 óra 45 körül egy észak-afrikai férfi Santarcangelo egyik kávébárjába belépve őrült tombolásba kezdett. Korábban is járt már ott, és már akkor is voltak vele problémák a tulajdonos elmondása szerint. Ezúttal a bárban tartózkodó vendégekre támadt rá, valamint biciklilánccal esett neki a berendezésnek.

A képen: az santarcangeló-i autóbár

Egyik vendég próbálta egy székkel a kezében leállítani őt, de a szék lába súlyosan megsértette a támadó szemét. Így végül még az olasz férfi ellen indult eljárás súlyos testi sértés miatt. Pedig ő minden bizonnyal aznap is csak nyugodtan meg akarta inni a reggeli kávéját munkába menet a barátaival, ahogy ez Olaszországban szokás. A migránsról, aki nagy valószínűséggel vak marad a sérült szemére, csak annyit tudnak biztosan, hogy észak-afrikai származású, és a rendőrség sem tudta megállapítani a személyazonosságát még az ujjlenyomatának ellenőrzése után sem. Santarcangelo egy kb. 21 ezer fős város Rimini megyében, ahol korábban mindenki nyugodtan kávézhatott békében a kedvenc helyén. 

Ugyanezen a napon Rómában, néhány száz kilométerre a Rimini közeli olasz várostól, ahol a fenti brutális eset történt, Gualtiero Bassetti bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke a falak, félelmek és xenofóbia nélküli szolidáris Európáról álmodozott a “Mi Európánk” konferencián. Ez utóbbit olasz katolikus szervezetek, baloldali szövetkezetek és a szakszervezetek csúcsszervei szervezték meg Európa jelenének és jövőjének a kiokoskodására.

A képen: Gualtiero Bassetti bíboros

Bassetti bíboros az “Európai unió, népek uniója, sorsok uniója” című előadásán kinyilvánította, hogy nem kevesebb, hanem több Európára van szükség. A migráció tekintetében nemzetközi szintű együttműködést sürgetett az összetett és drámai jelenség kezelésére, mert ha a nemzeti egoizmusok győzedelmeskednek, amelyek nem tudnak rá megfelelő választ adni, akkor tragikus lehet a jövő. Ezen szavaival az ENSZ globális migrációs csomagja mellett is hitet tette. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy óvatosnak kell lenni, és el kell kerülni a félelmek táplálásának a veszélyét, illetve azt, ami még ennél is rosszabb, nem szabad hagyni, hogy háború törjön ki a városok perifériáján a szegények között. Majd újból megerősítette:

“Egységes, békés és szolidáris Európára van szükségünk, amely nem a társadalmi konfliktusokon és a politikai megosztottságon nyerészkedik, amely nem a félelem és xenofóbia kulturálatlansága, de tiszta szívvel a szolidaritás kultúráját építi a további emberi fejlődés előmozdításáért. Így én nemet mondok a populizmusra és a nacionalizmusra, és igent a népek hazájára.”

Szép szavak és szép eszmék ezek, csak ne csapná azokat naponta szembe könyörtelenül a valóság. A Sorosok és Bassetti-k által foggal-körömmel erőltetett népek és kultúrák európai nagy együttélése egyelőre napról napra több félelmet és xenofóbiát szül, mintsem békességet a migránsok erőszakos cselekedetei miatt. A befogadók félelmét pedig nem fogja az megszüntetni, ha megpróbálják azokat elhallgatni diktatórikus módon a médiában, mert annak a híre úgyis elterjed a kisebb közösségekben, és a rengeteg elnyomott érzés egyszer csak összesűrűsödik a mélyben és vulkánként robbanva elsöpörhet mindent.

Valójában a migrációpártiaknak ilyen jellegű fenti megnyilvánulásai csupán arról tanúskodnak, hogy még csak halvány elképzelésük sincsen arról, hogy hogyan lehet ennyire különböző kultúrákat egységbe rendezni, és így jobb lenne, ha nem is kísérleteznének vele. A félelemet nem a populisták gerjesztik, hanem maguk a migránsok, és azt hazugsággal, vagy önámítással nem lehet megoldani.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/rimini-cliente-aggredito-straniero-reagisce-e-cava-l-occhio-1610182.html

https://www.riminitoday.it/cronaca/da-in-escandescenza-nel-bar-il-cliente-reagisce-e-acceca-l-aggressore.html

https://www.ilrestodelcarlino.it/rimini/cronaca/santarcangelo-aggressione-bar-1.4322567

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/migranti-ora-arriva-monito-cei-no-paura-e-xenofobia-s-europa-1609582.html

https://agensir.it/quotidiano/2018/11/24/unione-europea-roma-il-30-novembre-il-convegno-la-nostra-europa/

https://www.lastampa.it/2018/11/30/vaticaninsider/bassetti-nessuno-guadagnerebbe-da-un-ipotetico-distacco-dellitalia-dalleuropa-gVBtnrX8O97UPk8Zne4kwJ/pagina.html

Fülöp Ida
2018.05.16.

A más kultúrából érkezett bevándorlók lábbal tapossák az évezredes európai hagyományokat, és gond nélkül akár annak szent helyein is véresre püfölik egymást. Így történt ez Firenzében a történelmi városközpontban található Szent Ambrus templomnál múlt csütörtökön este is. A plébánosa már feladta a harcot, már évek óta küzd az ottani migránsbandák ellen. A teret immár mintegy 30 afrikai drogdíler uralja esténként és éjszaka. De a város más negyedeiben is hasonló gondok vannak.

Május 10-én este kevéssel vacsora idő után afrikaiak verekedtek össze a firenzei Szent Ambrus templom bejárati lépcsőjén a turisták és negyed lakói szeme láttára. Ott rugdosták és verték egymást puszta ököllel és törött italos üvegekkel. Három járőrautó érkezett ki a helyszínre, hogy helyreállítsa a rendet. A rendőrök két 30-as éveiben járó marokkói, egy tunéziai és egy szenegáli illegálisan Olaszországban tartózkodó migránst tartóztattak le.

A képen: a firenzei Szent Ambrus templom lépcsőjén verekedő bevándorlók

Közülük ketten először még így is el tudtak menekülni, és több a közeli utcákon parkoló autót és robogót is megrongáltak, valamint két üveg sört is elloptak egy kisközértből. Majd még a rendőrségen is folytatták a balhézást, lefejelték a biztonsági szoba ajtaját, és a rendőrökre is rátámadtak. Két egyenruhás könnyebben meg is sérült. A migránsok mind kórházi kezelésre szorultak, annyira összeverték egymást.

A templom egyik plébánosa, Carlo Guarnieri elmondta, hogy minden este ez történik a templom bejáratánál. Immár tíz éve küzd ellene firenzei önkormányzatnál és prefektúránál, de nincsen semmi eredménye, és már fel is adta a dolgot igazából. Az esti 6 órai misét is meg kellett szüntetni a templomban a migránsok miatt, mert rendszeresen megzavarták azt részegen bemenve oda. Már azzal is próbálkoztak, hogy körbekerítik a bejárati lépcsőt, de az sem ért semmit. Alkonyat után a Szent Ambrus tér már nem a firenzeieké.

A negyed egyik lakója is arról számolt be, hogy immár tíz éve áldatlan állapotok uralkodnak esténként és éjszaka a téren, és az utóbbi időben csak még rosszabb lett a helyzet. Állandóak ott a verekedések és a zaj az esti és az éjszakai órákban, valamint drogdílerkedés. Mintegy 30 migráns vette át a Szent Ambrus tér felett a hatalmat, akiket mind ő is személyesen ismer, de az önkormányzat nem tesz semmit ellene. A helyi lakók pedig egy bizonyos óra után már félnek kimenni az utcára, annyira veszélyes lett a környék a bevándorlók miatt.

A képen: a firenzei Szent Ambrus templom és tér

A csütörtöki eset után a város baloldali polgármestere, Dario Nardella twitter üzenetben köszönte meg a rendőröknek, hogy letartóztatták a négy verekedő migránst, és reményét fejezte ki, hogy megkapják méltó büntetésüket, és nem engedi a bíróság őket azonnal szabadon.

Ez azonban nem sokat változtat azon a tényen, hogy Firenze történelmi központjában több helyen is nagy problémát jelentenek a migránsok. Néhány nappal ezelőtt a Szent Lőrinc negyed több száz lakója írt levelet a prefektusnak az ott uralkodó rossz állapotok miatt fotókkal és videókkal is illusztrálva azt. Ők maguk csaptak fel “nyomozónak”, és örökítették meg azt, hogy hogyan is zajlik a drogárusítás mindenfelé a házaik bejáratánál.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/prete-si-arrende-violenza-chiesa-ostaggio-dei-maghrebini-1525880.html

https://it.wikipedia.org/wiki/Piazza_Sant%27Ambrogio_(Firenze)

https://www.firenzepost.it/2018/05/11/firenze-rissa-in-piazza-santambrogio-arrestati-quattro-migranti-irregolari-due-sono-fuggiti/

https://corrierefiorentino.corriere.it/firenze/notizie/cronaca/18_maggio_11/sant-ambrogio-sotto-scacco-rissa-colpi-bottiglie-dc613cf2-5517-11e8-998a-93ce1f846824.shtml

Ezeket a cikkeket olvastad már?