Egyetértenek a lényegével, de a módozatával nem. Verona püspöke is csak ímmel-ámmal vett részt a megnyitóján.

Hatalmas politikai vita előzte meg Olaszországban a XIII. Családok Világkongresszusát, amelyre most hétvégén került sor Veronában. A találkozót erőteljesen támadták nemcsak a baloldali politikusok és szervezetek, de a jobboldali Ligával koalícióban kormányzó 5 Csillag Mozgalom képviselői is. Legfőbb politikai vezetőjük. Luigi Di Maio március közepén egyenesen jobboldali lúzereknek (sfigati di destra) nevezte a résztvevőket, holott jól tudta hogy azon a jobboldali koalíciós partnere több vezető politikusa is fel fog szólalni, többek között Matteo Salvini is.

A képen: egy olasz családbarát NGO szimbóluma

Ebből a politikai vitából nem vonhatta ki magát a Vatikán sem. A természetes család védelme, amely a Családok Világkongresszusának hagyományosan egyik fő témája, a katolikusoknak is fontos, így ők is automatikusan magukra vették Di Maio szavait. Pietro Parolin, a Vatikán bíboros államtitkára is reagált az öt csillagos politikus nyilatkozatára kijelentve, hogy ők nem használnak ilyen szavakat azokra a katolikusokra, akik részt vesznek a konferencián. Ezzel együtt azonban azt is tudatta, hogy a Szentszék egyetért a kongresszus lényegével, de a módozatával nem.

Parolin szavai azonban nem keltettek igazán nagy visszhangot, és csak Ferenc pápa most szombati nyilatkozata után ocsúdott fel az olasz sajtó szélesebb körűen, hogy a Vatikán és az olasz katolikus egyház valójában nem állt be a veronai Családok Világkongresszusa mellé. A pápa a Marokkóba vezető repülő útján mondta el a kíséretében lévő egyik újságíró kérdésére, hogy ő igazából nem is foglalkozott a témával, de hallotta államtitkára szavait, és azokat helyesnek és kiegyensúlyozottnak tartja.

Az Il Giornale jobboldali lap hírportálja egyik vasárnapi írásában úgy fogalmazott az ügyben, hogy Ferenc pápa habár nem akart nyíltan állást foglalni az ügyben, de végül nem tudta elkerülni. Majd arra is felhívta a figyelmet a cikk, hogy valójában nem is vett részt egyetlen előadó sem a kongresszuson sem a Vatikán, sem az olasz Püspöki Konferencia, sem a nagy olasz katolikus szervezetek részéről, pedig kaptak erre felkérést a szervezőktől. A lap megkeresésére több katolikus szervezet is azt válaszolta, hogy túlságosan politikai célzatúnak találták a Családok Világkongresszusát, és ők más formában törődnek a családokkal.

Az Il Libero Qutidiano jobboldali lap pedig arról írt a hírportálja egyik cikkében, hogy Verona püspöke, Giuseppe Zenti azzal támadta a találkozót, hogy nincsen szükség családi tálibokra. A püspök a Repubblica baloldali lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy volt olyan a kongresszuson, aki túl messzire ment, és ezzel ártott az ügy lényegének.

De egyben azt is kijelentette a főtisztelendő atya, hogy az abortusz bűntény, és a család természetes módon egy férfiből és egy nőből áll, mivel csak ők képesek gyermeket nemzeni. Újságírók kérdésére megerősítette azt is, hogy a házassághoz önmagában nem elegendő a szeretet. 

Ez utóbbi a “haladók” legfőbb érve a sajátságos elképzeléseik védelmében, vagyis ők azt állítják, hogy a szeretet a család alapja, vagyis ha két férfi, vagy két nő szeretik egymást, és adoptálnak egy gyereket, akit szeretnek, akkor ők már egy család.

Zenti püspök szavai is jól jelzik, hogy valójában teljesen egyértelmű a katolikus egyház állásfoglalása az ügyben, de azt nem merték nyíltan hivatalosan is felvállalni a Családok Világkongresszusa keretében. Habár a ő maga részt vett a megnyitón, de a beszédében külön szabadkozott, hogy ezt nem tudta elkerülni.

A veronasera.it helyi hírportál a nemzeti sajtót megelőzve már március 20-án jelezte Parolin vatikáni államtitkár nyilatkozata után, hogy a katolikus egyház sem támogatja egészében a családok világkongresszusát. Írásukban kitértek arra is, hogy a veronai püspöki kúria is a Vatikánnal összhangban cselekszik, és nem vállalta el az esemény védnökségét, és nem is vett részt a szervezésében.

A veronai Családok Világkongresszusáról az már mindenképpen elmondható, hogy nyílt állásfoglalásra késztetett sokakat, többek között az olasz katolikus egyházat is család kérdése ügyében. Bizonyára hosszú ideig fognak még visszhangozni az olasz politikai életben az öt csillagos Di Maio és Parolin vatikáni államtitkár szavai. Valamint egyre jobban fény fog derülni arra is, hogy mit jelent valójában az, hogy a katolikus egyház egyetért a családok világkongresszusa lényegével, de a módszerével, formájával nem.

Az esemény olasz szervezői, a Family Day NGO és a társzervezetei mindenesetre biztosak benne, hogy Veronából elindul a józan ész és értelem ellenforradalma. Ebben az esetben az ellenforradalom bizonyára a Lgbt és egyéb családra vonatkozó felforgató nézetekkel való ellentétes irányt jelöli.

Források:

http://www.ilgiornale.it/news/politica/maio-offende-i-cattolici-destra-pi-che-altro-sfigati-1662114.html

http://www.ilgiornale.it/news/politica/bene-sostanza-non-metodo-papa-si-smarca-gandolfini-c-1671630.html

https://www.lastampa.it/2019/03/19/vaticaninsider/congresso-famiglie-parolin-daccordo-sulla-sostanza-meno-sulle-modalit-5ptbHRZewRU3tVWEdnQybM/pagina.html

https://www.veronasera.it/attualita/congresso-mondiale-famiglie-vaticato-curia-verona-fn-minacce-albergatori-20-marzo-2019.html

http://www.diocesiverona.it/pls/s2ewdiocesiverona/V3_S2EW_CONSULTAZIONE.mostra_pagina?id_pagina=26229&rifi=guest&rifp=guest

https://www.ilmessaggero.it/vaticano/famiglia_parolin_verona_ultime_notizie-4372165.html

https://www.liberoquotidiano.it/news/italia/13446033/papa-francesco-congresso-famiglie-verona-bene-sostanza-non-metodo-conferma-parole-pietro-parolin.html

Fülöp Ida
2018.11.04.

A fiatal lányokat vudu varázslással is fenyegették.

Az olasz sajtóban rendszeresen jelennek meg hírek arról, hogy hol az egyik, hol a másik városban tartóztatnak le nigériai migránsokat prostitúcióra kényszerítés miatt. Néhány napja Veronában került rács mögé egy afrikai páros.

Az egyik veronai befogadó központ munkatársai még 2017. elején jelezték a rendőrségnek, hogy megszökött tőlük egy nigériai lány, aki 2016-ban érkezett Olaszországba illegális migránsként a Földközi-tengeren át. Minden bizonnyal valamelyik “filantróp” NGO-s hajó segédletével. A fiatal lány még az eltűnése előtt elmondta a központban, hogy vudu rituáléval tartják őt kötésben, amely csak akkor szűnik meg, ha prostituáltként dolgozva megfizeti 25 ezer eurót az útjáért azoknak, akik azt megszervezték.

A képen: részlet egy vudu szertartásból

A rendőrség jó egy év után most talált rá a fiatal afrikai lányra egy veronai lakásban egy sorstársával együtt, ahol mintegy rabszolgaként éltek. A 40 éves nigériai Lilian Edward ún. mamanként kényszerítette őket arra a kameruni élettársa, Denis Morgan közreműködésével, hogy az utcán prostituáltként dolgozzanak. A két nigériai lányt a rendőrség egy védett házban helyezte el a futtatóik letartóztatása után.

A Save the Children NGO szerint rengeteg a kiskorú is az Európába hozott nigériai prostituáltak között. Jellemzően 15-17 évesek, de egyre többen közülük csak 13-14 éves kislányok.

A fiatal lányokat főként Dél-Nigériában szervezik be, olyan nagy városokban, mint Benin City és Lagos, valamint Delta, Edo, Anambra, stb. államok kis falvaiban. Miközben egy átlagos magyar állampolgárnak Afrika egy nagyon távoli vidék, addig ezeknek a lányoknak a kontinensünkre “beimportálásával” egy teljes “határok nélküli” jól szervezett hálózat foglalkozik már évtizedek óta. Ennek akaratlanul is szerves részét képezik a migrációt pártoló és szervező civil szervezetek is, amelyek közül jó néhány kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik már évtizedek óta az afrikai országokkal.

Az olasz társadalom és rendőrség a kikötők lezárásával éppen csak egy kis levegőhöz jutott az elmúlt hónapokban ezen a téren is, mivel ez a fenti két nigériai lány csupán csepp tengerben. Olaszországban jelenleg 70-100 ezerre teszik a nigériai prostituáltak számát, akiknek eszük ágában sincs a rendőrséghez fordulni, annyira rettegnek a számunkra ismeretlen és csupán üres babonának tartott vudu varázslás következményeitől.

A migráció védelmezői szeretik azt állítani, hogy nincs is különbség a kultúrák között, de ez a valóság durva elferdítése, ahogy ezeknek a nigériai lányoknak az ősi afrikai varázslásokban való mély hite is mutatja. Továbbá ők egy olyan tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, amit mi felfogni sem tudunk, és azt nem vethetjük el csupán azzal, hogy az a nyugati tudomány szerint nem létezik.

Miközben a vudu a nigériaiak számára olyannyira valóságos, hogy az Avvenire katolikus lap szerint Edo állam nagy királya II. Ewuare hivatalosan tiltotta meg azokat a vudu szertartásokat, amelyeket a varázslók az Európába prostitúciós céllal beszervezett lányokkal végeztek el még Nigériában.

Egyes híradások szerint a már Európába érkezett nigériaiak itt is végeznek vudu szertartásokat. Ennek sok macska is kárát látja a tyúkok mellett, mivel azokat használják fel rituális állatként.

Forrás:

http://www.ilgiornale.it/news/cronache/verona-minacciavano-donne-col-vodoo-farle-prostituire-1595484.html

https://veronasettegiorni.it/cronaca/tratta-prostituzione-e-riduzione-in-schiavitu-nuovi-arresti/

https://www.agi.it/blog-italia/africa/la_tratta_di_prostitute_nigeriane_coinvolge_sempre_pi_minorenni-3386256/post/2018-01-18/

https://www.avvenire.it/opinioni/pagine/liberate-dai-riti-voodoo-ancora-vittime-dei-clienti

https://torino.diariodelweb.it/torino/articolo/?nid=20180110-477404

http://www.parmadaily.it/74969/Gatti_neri_per_i_riti_vudu_delle_prostitute_nigeriane/

Ezeket a cikkeket olvastad már?