Fülöp Ida
2020.03.09.

SOTE rektora szerint a CoVid-19 nem veszélyesebb, mint az influenza, és a fiatalokra nézve meg egyáltalán nem az. Melyik az álhír?

Napról napra szörnyűségesebb hírek jelennek meg az olasz sajtóban az új koronavírus okozta lombardiai egészségügyi krízisről. Naponta egyik fő hír sajnálatos módon  az olasz sajtóban az, hogy a világ egyik leggazdagabb régiójában az összeomlás szélén van az kórházi ellátórendszer a CoVid-19 vírus okozta súlyos megbetegedések miatt. Jelenleg ott tartanak, hogy tízszeresére kellene növelni az intenzív terápiás férőhelyeket, és már a kórházi folyósokon is ágyak vannak a betegeknek.

Ez  a tendencia napok óta tisztán kivehető a magyar sajtóban is a mindennap leközölt olasz egészségügyi hatóság hivatalos adataiból, amelyek jól mutatják, hogy a vírusban megbetegedetteknek 8-10 %-a igényel intenzív terápiát. 

A képen: koronavírusos beteg lélegeztető sátorban

Történik mindez azok után, hogy Olaszországban a kínai Vuhan janáur 23-ai vesztegzár alá vonása után mindennapos vita zajlott arról a vezető virológusok és infektológusok között, hogy ez a betegség csupán olyan veszélyes, vagy csak alig veszélyesebb, mint az influenza, vagy nagyon veszélyes.

A betegség olaszországi terjedése és viselkedése sajnos ez utóbbiakat igazolta, ami a kínai tapasztalatok fényében szinte teljesen egyértelmű volt, habár ezeket a kínai kormány is próbálta a lehető legjobban elrejteni. De egyéb kínai hírforrások alapján teljesen jól kivehető volt a CoVid-19 extrém módon veszélyes forgatókönyve, amely most sajnos Európában is kezd kirajzolódni.

Fenti vitát az olasz közéletet alapvetően meghatározó baloldali antirasszista és antifasiszta szemlélete is jócskán átszínezte. A baloldali politikusok az egyik legnevesebb olasz virológust, Roberto Burionit egyenesen fasisztának nevezték, mert azt merte mondani január 29-én, hogy aki Kínából visszatér, azok mindegyikét megelőző karanténba kell tenni a járvány megfékezése érdekében.

A képen: Roberto Burioni olasz virológus az egyik legnézettebb olasz tévés műsorban 

A baloldali politikusok nem hogy nem hallgattak a neves szakemberre, hanem egyenesen "ölelj meg egy kínait" kampányt indítottak. Erről az akcióról február 4-én a kínai állami tévé is nagy örömmel számolt be. Néhány nappal azután azonban már maguk az Olaszországba visszatérő ott rezidens kínaiak kérték az olasz egészségügyi hatóságot, hogy biztosítsanak számukra megfelelő karantén lehetőséget.

Ekkor derült ki, hogy Kínában még annál súlyosabb a helyzet, mint ahogy azt korábban gondolták, és így már az olaszországi kínaiak is kezdték komolyan venni a betegség súlyos veszélyeit. De az olasz baloldali kormánynak továbbra is a "rasszizmus" elleni küzdelem volt a fontosabb, mint a CoVid-19 járvány elleni. Minden bizonnyal ez is hozzájárul ahhoz, hogy ennyire súlyos lett a helyzet Olaszországban. Továbbá az ideológiai és egyéb okokból elsinkófált karantén, vagy egyenesen a belépésük megtagadása egy adott országba világszerte immár az olaszokat sújtja, és többen is azon politikusok közül karanténba kerültek, akik megakadályozták másfél hónapja. Valamint ezzel végül az olaszországi kínai közösségnek is többet ártottak, mint segítettek.

A képen: "ölelj meg egy kínait" kampány Firenzében 

Ezenkívül sajnos a betegség egyre durvább arcait mutatja meg a meditterán országban, ahogy ez Kínában is történt. A legújabb hírek alapján immár huszonéveseknél is súlyos tüdőgyulladást okoz. A milánói Niguarda Kórház egyik orvosa számolt be az egyik olasz hírportálnak arról, hogy rettenetes állapotok vannak náluk a kórházban, alig van hely az újraélesztésen, és sok huszonéves is érkezik hozzájuk szörnyű tüdőgyulladással.    

Mindeközben nálunk tegnap az ATV Heti  Napló műsorában a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Merkeley Béla tegnap arról beszélt, hogy a CoVid-19 vírus okozta betegség nem veszélyesebb, mint az influenza a halálozások számát tekintve, és csak a nagy média figyelem miatt gondoljuk azt, hogy azt, hogy veszélyesebb lenne. 

Ez utóbbi megállapítása a statisztikák fényében egyelőre még igaz is lehet, habár erről igazán csak a járvány végeztével kehet igazán számot vetni. Dr. Merkeley azonban arra valami miatt már egyáltalán nem tért ki a műsorban, hogy milyen sok CoVid-19-es beteg kerül intenzív osztályra.

Ez utóbbi pedig a halálesetek számát is kiszámíthatatlan mértékben növelheti meg. Ha nem jut megfelelő ellátáshoz minden beteg, amelyiknek erre szüksége lenne, akkor a mesterséges lélegeztetés hiánya hamar véget vethet sokuk életének. Ez történt Kínában tömegesen, habár az erről szóló híreket a kínai kormány igyekezett pillanatok alatt eltüntetni  a közösségi médiából. Ezeket azonban számos neves nemzetközi médium is lehozta, így a kínai kormány nem tudta ezt teljesen elhallgatni. 

A SOTE rektora még azt is bizonygatta az ATV műsorában, hogy ez a betegség a fiatalokra nézve pedig egyáltalán nem is veszélyes. Habár Kínából érkeztek ennek is gyökeresen ellentmondó hírek, amelyek arról számoltak be, hogy igaz az első állításként, hogy ez a betegség elsősorban az idősekre nézve veszélyes, de azért a fiatalabbaknak is jó résen lenni vele, mert őket is sokkal jobban meg tudja szenveszteni a CoVid-19 vírus, mint a szezonális influenza.

Egy vuhani filmes például folyamatosan beszámol a fiatal felesége betegsége lezajlásáról.  A felvételek szerint a harmincas éveiben járó fiatal nő 9 napig alig tudott még az ágyában is mozdulni. Amikor pedig a 10. napon jobban lett, és feltudott kelni, akkor derült ki a kórházi felülvizsgálaton, hogy a tüdejét is megtámadta a kór. A betegsége előtt az egyik vuhani kórház ápolónőjeként dolgozó fiatal anyuka március 5-én a betegsége 36. napján még mindig a kórházban várta a gyógyulását

De rajta kívül más esetek is mutatják, hogy a fiataloknak is olyan veszelyes tud lenni ez az "infuenza", amit korábban még csak elképzelni sem lehetett. És sajnos ezt erősíti meg az legújabb olasz híradás is a huszonéves horribilis tüdőgyulladásos esetekről.

A magyar közélet egy szegmensében eléggé elterjedt az a hozzáállás az új koronavírusos betegség kapcsán, hogy minden hír vele kapcsolatban, ami nem azt a hitet támasztja alá, hogy az csupán egy átlagos influenza, azt pánikkeltésnek és álhírnek bélyegzik meg.

De így valójában az egészséges óvatosságot altatják el a az emberekben, ami által képessé válhatnak megvédeni magukat ettől a különösen veszélyes kórtól.

Talán most már itt az idő tényleg szembe nézni az valódi ellenséggel CoVid-19 vírussal a maga tényleges valóságában, ahogy azt már felfedte Kínában, és egyre inkább megmutatja Olaszországban, és nem álhírt kiáltani a tájékoztatásra, ha annak a valóságtartalma éppen nem tetszik.

Ezeket a cikkeket olvastad már?